Grzane wino

Pogoda coraz brzydsza, robi się coraz zimniej więc wypadałoby pomyśleć o jakimś lekkim napoju rozgrzewającym na jesiennie wieczory. Idealna moim zdaniem propozycja (obok grzanego piwa z imbirem, na które przepis dodałem kiedyś) to grzane wino. Lekki posmak przypraw korzennych i pomarańczy to co coś co ukoi nawet jesienną chandrę.

Składniki (250 ml grzanego wina):

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • kora cynamonu
  • 10 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Przygotowanie jest bardzo proste. Do rondelka wkładamy cynamon, goździki, anyż i lekko próżymy.
  • Do rondelka dodajemy cukier, sok z jednej pomarańczy i wszystko razem redukujemy aż utworzy się syrop.
  • Dolewamy wino, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, żeby alkohol nie wyparował. Gotowe

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s