Pogoda coraz brzydsza, robi się coraz zimniej więc wypadałoby pomyśleć o jakimś lekkim napoju rozgrzewającym na jesiennie wieczory. Idealna moim zdaniem propozycja (obok grzanego piwa z imbirem, na które przepis dodałem kiedyś) to grzane wino. Lekki posmak przypraw korzennych i pomarańczy to co coś co ukoi nawet jesienną chandrę.
Składniki (250 ml grzanego wina):
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- kora cynamonu
- 10 goździków
- 1 gwiazdka anyżu
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Przygotowanie jest bardzo proste. Do rondelka wkładamy cynamon, goździki, anyż i lekko próżymy.
- Do rondelka dodajemy cukier, sok z jednej pomarańczy i wszystko razem redukujemy aż utworzy się syrop.
- Dolewamy wino, podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, żeby alkohol nie wyparował. Gotowe
Smacznego 🙂 !