Jabłko gotowane w winie

Jabłko… niby owoc zawsze dostępny, najczęściej traktowany jako drugie śniadanie do szkoły, albo produkt na szarlotkę. A przecież można robić z niego wiele innych dań. Dzisiaj przepis na wykwintny deser, pełen aromatów i smaków. Ze zwykłego jabłka też można stworzyć kulinarną perełkę.

Składniki (1 porcja):

  • 1 duże jabłko
  • 2 kory cynamonu
  • 5 owoców kardamonu
  • 1 cm imbiru
  • laska wanilii
  • 3-4 łyżki miodu
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml 100% soku jabłkowego

Przygotowanie:

  • Jabłko dokładnie obieramy i wydrążamy z nasionek (dobrze jest zostawić ogonek dla wyglądu).
  • Cynamon,kardamon, przekrojoną wzdłuż wanilię i pokrojony w plasterki imbir przesmażamy delikatnie na miodzie, żeby wyciągnąć z przypraw jak najwięcej aromatu.
  • Dolewamy wino, sok jabłkowy i zagotowujemy.
  • Do „zalewy” wkładamy jabłko i gotujemy aż zmięknie, ale też nie będzie rozpadające się – ok. 30 minut.
  • Można podawać na ciepło lub na zimno. Osobiście preferuję odstawić jabłko w „zalewie” aż do wystudzenia, bo wtedy dodatkowo nabierze smaku i aromatu, i podawać na zimno.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

2 comments

  1. Bardzo lubię,zwykle gotuję jabłko nie obierając go wcześniej i zjadam go z bitą śmietaną albo waniliowym jogurtem/serkiem,muszę spróbować zrobić wedle Twojej propozycji,wygląda smakowicie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s