Risotto z krewetkami i szpinakiem

Kolejne smaki risotto przed nami. Muszę przyznać, że od kiedy pierwszy raz zrobiłem tego typu danie zacząłem być jego fanem. Dzisiaj połączenie krewetek i świeżego szpinaku. Naprawdę cudo 🙂

Składniki (1 porcja):

  • 100 g ryżu arborio do risotta (marki Halina)
  • 150 g krewetek koktajlowych
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 50 g masła
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 3 cm papryczki chili
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml wody
  • łyżka sosu ostrygowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Na 20 g masła szklimy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż, żeby go podgrzać – smażymy na małym ogniu 2-3 minuty, podlewamy białym winem, które redukujemy.
  • W międzyczasie musimy przygotować sobie bulion do podlewania ryżu – zagotowujemy wodę, dodajemy sos ostrygowy i rybny, i gotowe – pamiętajmy, żeby bulion cały czas był ciepły podczas dodawania do ryżu. Możemy taki szybki bulion zastąpić również wywarem rybnym.
  • Tak jak pisałem to w poprzednich przepisach na risotto, bulion dodajemy porcjami (3-4) i „trzymamy” na średnim ogniu, żeby płyn nie wyparowywał z patelni, tylko wchłaniał go ryż.
  • W międzyczasie na 20 g masła podsmażamy posiekany w drobną kosteczkę imbir i papryczkę chili. Dodajemy krewetki, przesmażamy wszystko około minuty (na dużym ogniu). Na koniec dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Kiedy mniej więcej połowa ostatniej porcji bulionu jest już wchłonięta przez ryż dodajemy nasze przesmażone ze szpinakiem krewetki. Mieszamy całość i gotujemy jeszcze ok. 3-4 minut. Dodajemy 10 g masła, parmezan, mieszamy i… gotowe. Możemy cieszyć się kolejnym pysznym daniem.

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem ryżu do risotta arborio marki
Halina logo

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s