Wieprzowina w jałowcu z grillowanymi pieczarkami

Dziś mam jeszcze dla Was przepis nie związany ze świętami, ale następnym razem startujemy już z „Wigilijnymi smakołykami”. Szybki, prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad. Osobiście jestem fanem jałowca, który jest zbyt mało doceniany ostatnimi czasy w naszej kuchni, a przecież daje taki cudowny aromat…

Składniki (2 porcje):

  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki owoców jałowca
  • 100 g pieczarek
  • 200 ml wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Łopatkę kroimy w 2cm kostkę i marynujemy w soli, pieprzu i posiekanych ziarnach jałowca (dobrze byłoby na kilka godzin pozostawić w lodówce)
  • W garnku podsmażamy na smalcu (10 g) posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę.
  • Na patelni ze smalcem przesmażamy na dużym ogniu naszą łopatkę, żeby nabrała złocistego koloru i dodajemy do garnka z resztą składników. Patelnie zalewamy wodą, żeby odzyskać „smaczek” i dolewamy ją do naszej wieprzowiny.
  • Całość gotujemy na małym ogniu aż mięso zmięknie (ok. 15-20 min.) i sos lekko się zredukuje.
  • W międzyczasie na suchej patelni (najlepiej grillowej) grillujemy przekrojone na pół pieczarki (doprawione solą i pieprzem) na złocisty kolor i dodajemy na około 5 minut przed końcem gotowania wieprzowiny.
  • Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s