W związku z natłokiem zajęć dopiero dzisiaj udało mi się przygotować dla Was propozycje na wigilijną kolację. Na szczęście jest jeszcze bardzo dużo czasu na przygotowanie świątecznych potraw. Zaczynamy od przystawki 🙂
Składniki (2 porcje):
- 150 g śledzia matjas
- 2 ziemniaki
- 1 szalotka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka cząbru
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie myjemy (ja nie obierałem), gotujemy i studzimy.
- Z majonezu, śmietany i cząbru robimy sos – czyli mieszamy wszystko razem 🙂
- Śledzia kroimy w kawałki mniej więcej 2×2 cm, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone w kosteczkę ziemniaki, doprawiamy pieprzem i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
- Szybko, prosto i przepysznie – dobrze, żeby sałatka odstała swoje w lodówce. Godzinka lub dwie powinny spokojnie wystarczyć.
Smacznego 🙂 !