Czerwony barszcz

Po przystawce przyszedł czas na zupę. W tamtym roku serwowałem przepyszną zupę grzybową z suszonych grzybów, a w tym roku na stole zagości czerwony barszcz. Pyszny, aromatyczny… świąteczny.

Składniki (ok. 1,5 l barszczu):

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 kg buraków
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki octu
  • łyżka miodu
  • łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Buraki obieramy i kroimy w kostkę.
  • Do bulionu warzywnego dodajemy: buraki, pokrojone jabłko, ocet i rozgniecione ząbki czosnku. Zostawiamy całość na noc, żeby „przyszły” barszcz „naciągnął” smaków i aromatów.
  • Przyszedł czas na gotowanie. Nie od dziś wiadomo, że z czerwonym barszczem trzeba uważać, żeby nie stracił koloru. Nie powinien się „gotować” bo im dłużej się gotuje tym bardziej robi się rudy. Wstawiamy nasz barszcz na duży ogień i kiedy osiągnie temperaturę bliską „wrzeniu” zmniejszamy na mały ogień – tak, żeby trzymał ciepło, ale nie zagotował nam zupy. Cały proces trwa mniej więcej godzinę, czyli do czasu aż buraczki zmiękną i oddadzą większość smaku do bulionu.
  • Całość przelewamy przez sito do innego garnka, dodajemy miód, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze, żeby jeszcze przez jakieś 15-20 min zupa była na mniejszym gazie – wtedy majeranek odda więcej smaku.
  • Moim zdaniem dobrze jest odstawić taką zupę do lodówki i jeść dopiero na drugi dzień, ale nie jest to konieczne. Jeśli chodzi o dodatki: dobierzcie je sobie sami 🙂 Mój typ – barszcz z uszkami 🙂

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s