Karp pieczony w porze na winno-korzennych śliwkach

Danie główne… osobiście karpia jadam tylko w Wigilię i to jest dla mnie czas na kombinacje z tą właśnie rybą. Dzisiaj wpadłem na pomysł karpia w porze z dodatkiem czarnego sezamu. Jesteście ciekawi? Dla mnie pychota!

Składniki (2 porcje):

  • dwa 150 g filety z karpia
  • 4 duże liście pora (zielona część)
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 3 śliwki
  • 1 kora cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Dokładnie umyte liście pora blanszujemy, żeby były elastyczne.
  • Karpia dokładnie oczyszczamy z łusek, opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i każdy filet posypujemy od strony mięsa sezamem.
  • Zawijamy filety z karpia w liście pora i związujemy sznurkiem gastronomicznym, żeby podczas pieczenia roladki się nam nie rozpadły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
  • W międzyczasie przygotujemy nasze śliwki. Drylujemy, kroimy w „ósemki” i karmelizujemy je na miodzie z dodatkiem goździków i kory cynamonu. Podlewamy je winem i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, aż śliwki zmiękną a wino zredukuje się do konsystencji sosu.
  • Gotowe 🙂

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s