Danie główne… osobiście karpia jadam tylko w Wigilię i to jest dla mnie czas na kombinacje z tą właśnie rybą. Dzisiaj wpadłem na pomysł karpia w porze z dodatkiem czarnego sezamu. Jesteście ciekawi? Dla mnie pychota!
Składniki (2 porcje):
- dwa 150 g filety z karpia
- 4 duże liście pora (zielona część)
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 3 śliwki
- 1 kora cynamonu
- łyżeczka goździków
- 2 łyżki miodu
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Dokładnie umyte liście pora blanszujemy, żeby były elastyczne.
- Karpia dokładnie oczyszczamy z łusek, opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy. Oprószamy solą, pieprzem i każdy filet posypujemy od strony mięsa sezamem.
- Zawijamy filety z karpia w liście pora i związujemy sznurkiem gastronomicznym, żeby podczas pieczenia roladki się nam nie rozpadły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
- W międzyczasie przygotujemy nasze śliwki. Drylujemy, kroimy w „ósemki” i karmelizujemy je na miodzie z dodatkiem goździków i kory cynamonu. Podlewamy je winem i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut, aż śliwki zmiękną a wino zredukuje się do konsystencji sosu.
- Gotowe 🙂
Smacznego 🙂 !