Znowu jakiś czas przerwy spowodowany ogromem pracy, ale wracam z kolejnym ciekawym smakiem. Dawno nie było „rybki”, a że akurat dzisiaj w sklepie trafiłem na ładny „okaz” – to urodziło się takie danie 🙂 Mieszane smaki, z prostymi dodatkami, delikatne i współgrające – cudowna uczta dla podniebienia.
Składniki (1 porcja):
- 200 g filet z łososia atlantyckiego
- 5 daktyli
- skórka z limonki
- łyżka orzechów nerkowca
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka tabasco
- sól i pieprz
Dodatki: kuskus ze świeżymi ziołami (tymianek, bazylia, rozmaryn) i pomidor smażony z czarnymi oliwkami i czosnkiem.
Przygotowanie:
- Filet z łososia (bez skóry) oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron na ostrym ogniu (środek ma zostać surowy).
- Daktyle wypestowujemy, orzechy nerkowca prażymy na patelni. Blendujemy z dodatkiem skórki z limonki, oliwy i tabasco. Jeśli nie mamy blendera to musimy bardzo dokładnie posiekać daktyle i orzechy, następnie mieszamy z resztą składników.
- Przygotowaną panierkę układamy na wierzchu obsmażonego wcześniej łososia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8-10 minut (w zależności od grubości fileta). Będzie bardzo soczysty i lekko surowy w środku – tak jak lubię.
- Jeśli chodzi o dodatki to nie będę się nad nimi specjalnie rozpisywał, bo możecie wymyśleć swoją własną wizję. Ja zrobiłem kus-kus ze świeżymi ziołami (jako neutralizowanie smaku i lekką „świeżość” ziołową) a jako „sos” wymyśliłem podsmażone na oliwie z oliwek, krojone pomidory z puszki z dodatkiem czosnku i czarnych oliwek (dla przełamania smaku).
Smacznego 🙂 !
Do przepisu użyłem kuskus marki
Nigdy nie próbowałam łososia z daktylami i orzechami nerkowca. Musiało być przepyszne : )
Ojj warto 🙂 !
wyglada smakowicie. pozdrawiam