Łosoś z panierką daktylowo – limonkową

Znowu jakiś czas przerwy spowodowany ogromem pracy, ale wracam z kolejnym ciekawym smakiem. Dawno nie było „rybki”, a że akurat dzisiaj w sklepie trafiłem na ładny „okaz” – to urodziło się takie danie 🙂 Mieszane smaki, z prostymi dodatkami, delikatne i współgrające – cudowna uczta dla podniebienia.

Składniki (1 porcja):

  • 200 g filet z łososia atlantyckiego
  • 5 daktyli
  • skórka z limonki
  • łyżka orzechów nerkowca
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka tabasco
  • sól i pieprz

Dodatki: kuskus ze świeżymi ziołami (tymianek, bazylia, rozmaryn) i pomidor smażony z czarnymi oliwkami i czosnkiem.

Przygotowanie:

  • Filet z łososia (bez skóry) oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor z obu stron na ostrym ogniu (środek ma zostać surowy).
  • Daktyle wypestowujemy, orzechy nerkowca prażymy na patelni. Blendujemy z dodatkiem skórki z limonki, oliwy i tabasco. Jeśli nie mamy blendera to musimy bardzo dokładnie posiekać daktyle i orzechy, następnie mieszamy z resztą składników.
  • Przygotowaną panierkę układamy na wierzchu obsmażonego wcześniej łososia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 8-10 minut (w zależności od grubości fileta). Będzie bardzo soczysty i lekko surowy w środku – tak jak lubię.
  • Jeśli chodzi o dodatki to nie będę się nad nimi specjalnie rozpisywał, bo możecie wymyśleć swoją własną wizję. Ja zrobiłem kus-kus ze świeżymi ziołami (jako neutralizowanie smaku i lekką „świeżość” ziołową) a jako „sos” wymyśliłem podsmażone na oliwie z oliwek, krojone pomidory z puszki z dodatkiem czosnku i czarnych oliwek (dla przełamania smaku).

Smacznego 🙂 !

Do przepisu użyłem kuskus marki

Halina logo

Reklamy

3 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s