Tak jak kilka dni temu obiecywałem, dzisiaj na deser proponuję klasyczne tiramisu. W sam raz na zbliżające się walentynki 🙂 Szybki w przygotowaniu, bajecznie smaczny… po prostu obłęd 🙂 Nie ma się co rozpisywać… trzeba się zabierać za przygotowanie 🙂
Składniki (2 porcje w ausztycherze o średnicy 7,5cm i wysokości 4,5cm):
- 1 jajko
- łyżka cukru
- 100 g serka mascarpone
- 100 g podłużnych biszkoptów w cukrze (6)
- ok. 150 ml espresso
- 20 ml amaretto
- gorzka czekolada lub kakao do posypania
Przygotowanie:
- Parzymy espresso (ew. robimy mocną „sypaną” kawę), studzimy i dodajemy amaretto.
- Żółtko jajka ubijamy na „puszysto” z cukrem, dodajemy mascarpone i ubijamy ponownie – stworzy się nam aksamitna masa.
- Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo, delikatnie mieszając (najlepiej specjalną cukerniczą łopatką) połowę do naszej masy – bardzo ważne jest, żeby dodawać białko do masy a nie na odwrót.
- Biszkopty namaczamy w kawie, układamy po 3 obok siebie i wycinamy ausztycherem – w ten sposób uzyskamy biszkopty do 2 wartsw (po 3 na warstwę).
- Czas na złożenie deseru – do ausztychera najpierw układamy pod spód biszkopty, kładziemy wartswę kremu (ok. 2cm), następnie kolejne trzy biszkopty i kolejną warstwę kremu. Odstawiamy całość do lodówki, żeby masa dobrze się ścieła – najlepiej na całą dobę.
Smacznego 🙂 !