Tapenada z czarnych oliwek (klasyczna)

Tapenada to rodzaj pasty, która wywodzi się z Prowansji. Klasyczna przygotowywana jest z czarnych oliwek, kaparów i oliwy z oliwek. Bajecznie prosta w przygotowaniu, doskonała jako dodatek do bagietki, makaronów czy zup-kremów. Bardzo gorąco polecam.

Składniki:

  • słoiczek czarnych oliwek (290g)
  • 2 łyżki kaparów
  • ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Oliwki odcedzamy z zalewy, dodajemy kapary, czosnek, oliwę z oliwek i wszystko dokładnie blendujemy.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dobrze odstawić ją na kilka godzin, żeby się „przegryzła”, ale czy damy radę się powstrzymać?
  • Tak przygotowaną tapenadę swobodnie możemy przechowywać w słoiku lub plastykowym pojemniczku przez 2-3 tygodnie – oczywiście w lodówce. Dobrze jest na wierzchu polać ją oliwą dla lepszego przechowywania.

Smacznego ! 🙂

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s