Kotleciki jagnięce z kością, purée z batata i chutney jabłkowy z chili

Jagnięcina jest mięsem specyficznym, charakterystycznym w smaku co sprawia, że zdania na jej temat są podzielone – niektórzy twierdzą nawet, że to mięso po prostu śmierdzi. Moim zdaniem, wystarczy po prostu dobrać odpowiednią marynatę, odpowiednie dodatki i cieszyć się wspaniałym smakiem.

Składniki (2 porcje):

Kotleciki jagnięce z kością:

  • 4 x 100g kotleciki jagnięce z kością
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz

Purée z batata:

  • 1 średni batat (ok. 300 g)
  • 2 -3 łyżki śmietanki 30%
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo startej)
  • sól i pieprz

Chutney jabłkowy z chili:

  • 1 jabłko
  • 1/2 papryczki chili
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki octu
  • 10 g masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina

Przygotowanie:

Kotleciki jagnięce z kością:

  • Zaczynając od marynaty – wino, musztardę i oliwę dokładnie razem mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Kotleciki marynujemy przynajmniej przez kilka godzin a najlepiej jak zwykle pozostawić mięso w marynacie na całą noc w lodówce.
  • Jagnięcinę obsmażamy na mocno rozgranej patelni (najlepiej grillowej) po ok. 1 minucie z każdej strony i 2-3 minuty od strony tłuszczu, żeby dobrze się przysmażył.
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut – wtedy mięso będzie różowe w środku i soczyste.

Purée z batata:

  • Batata pieczemy mniej więcej godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i lekko studzimy.
  • Słodkiego ziemniaka obieramy ze skórki i blendujemy dokładnie ze śmietanką i przyprawami.
  • Można również na koniec przetrzeć nasze purée przez sitko, żeby pozbyć się ewentualnych grudek.

Chutney jabłkowy z chili:

  • Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kostkę mniej więcej 1cmx1cm (jeśli zajmuje nam to trochę czasu warto trzymać pokrojone jabłko w zakwaszonej, np. sokiem z cytryny wodzie)
  • Pokrojone w kostkę jabłko podsmażamy na maśle z posiekaną drobno papryczką chili, dodajemy miód, lekko karmelizujemy i podlewamy całość winem. Przez czas, kiedy wino odparuje jabłka dostatecznie zmiękną.
  • Na koniec dodajemy 2 łyżki octu i lekko redukujemy, aż mocny aromat odparuje.

Połączenie na prawdę wyśmienite, ciekawa propozycja na danie, którym chcemy kogoś zaskoczyć.

Smacznego 🙂 !

3 comments

  1. Mięso jagnięcia zaczyna nabierać charakterystycznego smaku i zapachu, gdy przechodzi ono na dietę stałą – czyli zaczyna jeść trawę. W północnej Hiszpanii można spotkać się z mięsem jagniąt, które nie przeszły jeszcze na stałą dietę.
    Nie marynuję kotletów jagnięcych, bo lubię jak jagnięcina smakuje jagnięciną, natomiast mięso na pieczeń ze starszej sztuki musi być zamarynowane, choćby w occie.
    Bardzo ładnie podane 🙂
    PS. Dzisiaj przypadkiem wpadłam na Twój blog, pozwolisz, że będę śledzić Twoje poczynania w kuchni.

Dodaj komentarz