Mini szarlotka imbirowo-cynamonowa

Szarlotka… ciasto, które ma chyba najwięcej wielbicieli i wielbicielek. Zapach domowej szarlotki, ze świeżo zrywanych z drzewa jabłek, unoszący się aromat cynamonu to dla mnie jedno z najpiękniejszych i najsmaczniejszych kulinarnych doznań. Dzisiaj wersja jednoosobowa, żeby poskromić łakomstwo „dużej blachy” 🙂

Składniki (1 porcja w ausztycherze o średnicy 7,5cm i wysokości 4,5cm):

  • ok. 150 g kruchego ciasta
  • 10 g masła
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżki miodu
  • ok. 4 cm imbiru
  • 2-3 szczypty cynamonu

Przygotowanie:

  • Przygotowane wcześniej, schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy na 0k. 4 mm i wykładamy ausztycher od środka. Ja najpierw wykrajam spód, a później dolepiam po bokach paski robiąc dodatkowo „zakładki” na górnych rantach ausztychera – po to, żeby boki ciasta za bardzo się nie „opuściły”. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i po upieczeniu wyjmujemy z ausztychera.
  • W międzyczasie obieramy jabłka, które później przekrajamy na ćwiartki a następnie kroimy w cienkie plasterki (oczywiście bez gniazdek).
  • Wcześniej przygotowane jabłka przesmażamy na maśle aż będą al dente. Dodajemy miód, cynamon i całość lekko karmelizujemy.
  • Na koniec dodajemy sok ze świeżo startego imbiru. Ja ścieram imbir, wkładam do czystej ściereczki i wyciskam, lub po prostu robię to w rękach.
  • Wkładamy nasze cynamonowo-imbirowe jabłka do wcześniej wypieczonej formy. Dodatkowo z reszty ciasta, które nam pozostało możemy na wierzchu ułożyć paseczki lub uprzednio zmrozić je i zetrzeć na tarce robiąc coś w stylu kruszonki.
  • Na koniec wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 min. i możemy już zajadać się pyszną szarlotką na ciepło, lub jeśli wytrzymamy poczekać aż się wystudzi – raczej niemożliwe 🙂

Smacznego 🙂 !

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s