Kociołek chorizo z suszoną śliwką

Kiełbasę chorizo uwielbiam, surową czy smażoną. Jedna z lepszych, którą do tej pory miałem okazję próbować. Czekała w lodówce na odpowiedni moment aż wreszcie przyszedł czas i na nią. Nie zawsze musi być wykwintnie i gwiazdkowo, ważne żeby cały czas było pysznie. Dzisiaj propozycja szybkiego kociołka pełnego smaków, aromatów i kolorów.

Składniki (2 porcje):

  • 150 g kiełbasy chorizo
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 żółtej lub zielonej papryki
  • 10 suszonych śliwek
  • 6 papryczek peperoni z zalewy
  • 3 średnie ziemniaki (najlepiej młode)
  • pęczek szczypiorku
  • łyżeczka kuminu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Ziemniaki dokładnie myjemy (ja nie obieram ze skórki) i kroimy w kostkę (mniej więcej 1cmx1cm). Gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente – czyli w przypadku ziemniaków lekko niedogotowane.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka do zeszklenia. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i suszone śliwki i smażymy razem kilka minut – papryka ma być lekko chrupiąca.
  • Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i posiekany kumin.
  • Na osobnej patelni z oliwą z oliwek podsmażamy wcześniej ugotowane ziemniaki, przyprawiamy je solą i pieprzem.
  • Na koniec dodajemy do kociołka pokrojone w większe kawałki papryczki peperoni, przesmażone ziemniaki i posiekany szczypiorek. Gotujemy całość kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem i możemy już zajadać się szybkim i przepysznym daniem.

Smacznego 🙂 !

 

Reklamy

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s