Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę serowo – owocową. Podczas zakupów połączyły mi się w głowie dwa smaki – gorgonzola i gruszka, którą ostatnio w pracy przyrządzałem w towarzystwie miodu, tymianku i pieprzu. Sam jestem wielbicielem mięsa i rzadko jem bez niego dania, ale muszę szczerze przyznać, że to połączenie bardzo mi zasmakowało. Aromatyczna, lekko pikantna sałatka – idealna na orzeźwiające śniadanie lub kolację przy dobrym winie.
Składniki (1 porcja):
- mix sałat (ja użyłem po garstce sałaty lodowej, szpinaku i rukoli)
- 1 średnia gruszka
- ok. 80 g sera gorgonzola
- 8 migdałów (mogą być też orzechy włoskie)
- 2 truskawki
- 10 g masła
- łyżeczka miodu
- łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- pieprz
- gruszkowy krem balsamiczny
Przygotowanie:
- Sałaty płuczemy, suszymy i rozkładamy na talerzu.
- Gruszkę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazdka, następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki – ja gruszki nie obierałem. Tak przygotowaną gruszkę karmelizujemy na maśle z dodatkiem miodu, na sam koniec dodajemy tymianek i świeżo zmielony pieprz.
- Gorgonzolę, migdały i truskawki kroimy według uznania i rozkładamy na sałatach razem z wcześniej przygotowaną gruszką.
- Jeśli chodzi o sos do sałatki to proponuję użyć emulsji spod karmelizowanych gruszek i gruszkowego kremu balsamicznego – delikatnie podkreślą smak całości.
Smacznego 🙂 !