Sałatka z gorgonzolą i tymiankową gruszką

Ostatnio naszła mnie ochota na sałatkę serowo – owocową. Podczas zakupów połączyły mi się w głowie dwa smaki – gorgonzola i gruszka, którą ostatnio w pracy przyrządzałem w towarzystwie miodu, tymianku i pieprzu. Sam jestem wielbicielem mięsa i rzadko jem bez niego dania, ale muszę szczerze przyznać, że to połączenie bardzo mi zasmakowało. Aromatyczna, lekko pikantna sałatka – idealna na orzeźwiające śniadanie lub kolację przy dobrym winie.

Składniki (1 porcja):

  • mix sałat (ja użyłem po garstce sałaty lodowej, szpinaku i rukoli)
  • 1 średnia gruszka
  • ok. 80 g sera gorgonzola
  • 8 migdałów (mogą być też orzechy włoskie)
  • 2 truskawki
  • 10 g masła
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • pieprz
  • gruszkowy krem balsamiczny

Przygotowanie:

  • Sałaty płuczemy, suszymy i rozkładamy na talerzu.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z gniazdka, następnie każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na cienkie plasterki – ja gruszki nie obierałem. Tak przygotowaną gruszkę karmelizujemy na maśle z dodatkiem miodu, na sam koniec dodajemy tymianek i świeżo zmielony pieprz.
  • Gorgonzolę, migdały i truskawki kroimy według uznania i rozkładamy na sałatach razem z wcześniej przygotowaną gruszką.
  • Jeśli chodzi o sos do sałatki to proponuję użyć emulsji spod karmelizowanych gruszek i gruszkowego kremu balsamicznego – delikatnie podkreślą smak całości.

Smacznego 🙂 !

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s