Papardelle z anchois i brokułami

Kolejny raz naszła mnie ochota na makaron, znów szybki i prosty w przygotowaniu a do tego wyśmienity dla wielbicieli zdecydowanych smaków. Nie da się ukryć, że smak anachois właśnie taki jest, specyficzny i nie każdemu może przypasować. Jestem jednak zdania, że z odpowiednimi dodatkami wszystko może zasmakować nawet najbardziej wybrednym.

Składniki (1 porcja):

  • makaron papardelle
  • 50 g anachois (gramatura bez zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 100 g brokuła (samych różyczek)
  • 8 czarnych oliwek
  • łyżka płatków migdałowych
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Różyczki z brokuła gotujemy w osolonej wodzie na al dente i hartujemy w zimnej wodzie (najlepiej z lodem).
  • Gotujemy makaron w osolonej wodzie i zabieramy się za przygotowanie dodatków.
  • Pokrojone w plasterki czosnek i chili szklimy na patelni z oliwą z oliwek (uwaga, żeby nie przypalić czosnku, bo będzie gorzki!). Dodajemy płatki migdałowe i przesmażamy razem przez chwilę.
  • Na patelnię dodajemy wcześniej zblanszowane brokuły (jeśli różyczki są duże, to przekrajamy je na mniejsze kawałki), pokrojone na pół oliwki, anachois i wszystko razem przesmażamy na dużym ogniu około minutę aż wszystkie produkty będą ciepłe.
  • Na koniec dodajemy makaron i podlewamy całość 2-3 łyżkami wody od gotowania pasty. Mieszamy i … cieszymy się smakiem. Nie potrzeba żadnych przypraw.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s