Domowe gnocchi

Gnocchi to chyba najbardziej przez nas znane włoskie kluseczki, a to dlatego, że są spokrewnione z rodzimymi kopytkami. Charakterystyczny kształt (który przynajmniej bardzo starałem się osiągnąć) to chyba największy ich znak rozpoznawczy. Pasują jako dodatek lub jako samodzielne danie z sosem.

Składniki (2 porcje):

  • 350 g ziemniaków (najlepiej „starych”)
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g mąki
  • sól

Przygotowanie:

  • Ziemniaków nie obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone (ale lekko ciepłe) obieramy ze skórki i mielimy w maszynce (można również rozgnieść). Nie polecam blendować, gdyż wydzielająca się skrobia zacznie nam zmieniać strukturę „masy”.
  • Ziemniaki doprawiamy solą do smaku, łączymy z roztrzepanym jajkiem, następnie łączymy i wyrabiamy z mąką. Najlepiej wyrabiać jak najkrócej i najdokładniej, bo im bardziej ciasto nabiera temperatury tym więcej mąki trzeba podsypywać, a co za tym idzie będzie coraz twardsze.
  • Ciasto dzielimy na 3 części i robimy z nich wałeczki o średnicy ok. 1cm. Wycinamy ok. 1 cm kluseczki. Jeśli nie mamy specjalnego przyrządu do zrobienia wzorku na kluseczkach (sam nie posiadam) to możemy posłużyć się widelcem – najlepiej szerokim z długimi ząbkami, „przejeżdżając” po nim każdą kluseczką.
  • Całość gotujemy w osolonej wodzie dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ok. 20-25 sekund od momentu wypłynięcia.

Gnocchi możemy podawać od razu lub później delikatnie odsmażone na oliwie z oliwek czy maśle. Ważne, żeby w razie podawania ich z sosem, dodawać je do sosu świeżo wyjęte z wody – tak jak przyjęte jest to w postępowaniu z makaronami.

Smacznego 🙂 !

 

Advertisements

3 comments

  1. dlaczego nie podajemy kopytek tylko ‚włoskie gnochi’, przecież ( poza nacięciami) to identyczne kluchy, no , może mąki w kopytkach jest mniej.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s