Dzisiaj klasyk włoskiej kuchni. Kluseczki gnocchi z sosem z sera gorgonzola. Nic dodać nic ująć – po prostu trzeba gotować 🙂
Składniki (2 porcje):
- gnocchi – przepis w poście „domowe gnocchi”
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 10 g masła
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 g sera gorgonzola
- łyżka posiekanej świeżej szałwii
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Posiekane ząbek czosnku i szalotkę szklimy na patelni z rozgrzanym masłem.
- Całość podlewamy śmietanką i dodajemy pokrojoną drobno gorgonzolę. Gotujemy na malutkim ogniu i mieszamy często, aż ser równomiernie rozpuści się w śmietance i stworzy się gęsty sos.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy szałwię i łączymy ze świeżo ugotowanymi kluseczkami – ważna zasada, żeby kluseczki dodawać do sosu. Całość chwilę gotujemy, żeby gnocchi wchłonęły trochę sosu i…
Smacznego 🙂 !
Uwielbiam gniocchi. Zawsze robiłam je z pomidorami, mozzarellą i bazylią. A że ostatnio szaleję za gorgonzolą to na pewno wykorzystam Twój przepis 🙂