Gnocchi w sosie gorgonzola

Dzisiaj klasyk włoskiej kuchni. Kluseczki gnocchi z sosem z sera gorgonzola. Nic dodać nic ująć – po prostu trzeba gotować 🙂

Składniki (2 porcje):

  • gnocchi – przepis w poście „domowe gnocchi”
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 10 g masła
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 100 g sera gorgonzola
  • łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Posiekane ząbek czosnku i szalotkę szklimy na patelni z rozgrzanym masłem.
  • Całość podlewamy śmietanką i dodajemy pokrojoną drobno gorgonzolę. Gotujemy na malutkim ogniu i mieszamy często, aż ser równomiernie rozpuści się w śmietance i stworzy się gęsty sos.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy szałwię i łączymy ze świeżo ugotowanymi kluseczkami – ważna zasada, żeby kluseczki dodawać do sosu. Całość chwilę gotujemy, żeby gnocchi wchłonęły trochę sosu i…

Smacznego 🙂 !

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s