Ćevapčići

Dzisiaj coś co lubię najbardziej – czyli mięchooo ! 😀 Sezon grillowy niebawem się rozpocznie a to bałkańskie danie jest bardzo dobrą pozycją do naszego wiosennego barbeque. Nie oznacza to, że nie uda nam się tego przyrządzić w domu. Łatwe w przygotowaniu, ale pełne aromatów i smaków. Z dodatkiem sosu lub wyrazistej salsy – kompletne niebo w gębie.

Przygotowanie (4 sztuki):

  • 400 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanka wieprzowiny, wołowiny i baraniny)
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka posiekanek natki pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • sól i pieprz
  • 4 patyczki szaszłykowe

Przygotowanie:

  • Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy.
  • Kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu lub rozgniatamy i siekamy nożem.
  • Mięso mieszamy z szalotką, czosnkiem, ziołami i przyprawami.
  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z mięsa formujemy cztery 100g ruloniki i nabijamy je na szaszłykowe patyczki. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1-2h, żeby smaki mogły sobą przejść.
  • Ja cevapčići robiłem w domu – na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu, obsmażałem je na złoty kolor z każdej strony i dopiekałem 10 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyszły pyszne i soczyste.

Smacznego ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s