Dzisiaj coś co lubię najbardziej – czyli mięchooo ! 😀 Sezon grillowy niebawem się rozpocznie a to bałkańskie danie jest bardzo dobrą pozycją do naszego wiosennego barbeque. Nie oznacza to, że nie uda nam się tego przyrządzić w domu. Łatwe w przygotowaniu, ale pełne aromatów i smaków. Z dodatkiem sosu lub wyrazistej salsy – kompletne niebo w gębie.
Przygotowanie (4 sztuki):
- 400 g mielonego mięsa (najlepiej mieszanka wieprzowiny, wołowiny i baraniny)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanek natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kolendry w ziarnach
- sól i pieprz
- 4 patyczki szaszłykowe
Przygotowanie:
- Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy.
- Kolendrę rozcieramy dokładnie w moździerzu lub rozgniatamy i siekamy nożem.
- Mięso mieszamy z szalotką, czosnkiem, ziołami i przyprawami.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Z mięsa formujemy cztery 100g ruloniki i nabijamy je na szaszłykowe patyczki. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1-2h, żeby smaki mogły sobą przejść.
- Ja cevapčići robiłem w domu – na patelni grillowej z niewielką ilością tłuszczu, obsmażałem je na złoty kolor z każdej strony i dopiekałem 10 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Wyszły pyszne i soczyste.
Smacznego ! 🙂