Tatar z łososia z grejpfrutem

Od dawna wiadomo, że połączenie mięs czy ryb z owocami daje wspaniały efekt. Dzisiaj chciałbym zaproponować Wam prostą, smaczną i szybką przystawkę czy też lekkie danie na wieczorową porę. Coś tak klasycznego jak tatar z łososia, przełamane kwasowością i goryczką grejpfruta daje lekkie orzeźwienie i ciekawe smakowe połączenie.

Składniki (1 porcja):

  • 150 g filet z łososia (świeży)
  • 100 g filecików z grejpfruta (czyli oczyszczonego)
  • łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
  • łyżka sosu sweet chili
  • łyżeczka sosu ostrygowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Jak to w przypadku klasycznych tatarów przygotowanie jest dość proste. Filet z łososia, czyli oczyszczony ze skóry i ości, kroimy w drobną kosteczkę. Ważne jest, żeby nie siekać go i nie zrobić z łososia tak zwanej „papki”. Ryba jest bardzo delikatnym produktem, który podczas jedzenia powinniśmy czuć.
  • Fileciki czy też inaczej mówiąc diamenciki z grejpfruta również roimy w drobną kostkę (najlepiej taką samą jak łososia) i odsączamy dokładnie na sitku.
  • Łączymy łososia, grejpfruta, kolendrę, sweet chili, sos ostrygowy. Mieszamy razem składniki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Odstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
  • Serwujemy na przykład z delikatną grzanką, cytrusowym sosem czy cytrynowym kremem balsamicznym.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s