Ostatnio oglądałem program, w którym przygotowywane byly dania metodą stir fry. Jest to metoda przygotowywania potraw na „ostrym ogniu”. Azjatycka technika, do której w zasadzie powinno używać się woka, pozwala osiągnąć potrawy pełne naturalnych kolorów. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o ciągłym mieszaniu składników, które powinny być krojone w małe, cienkie kawałki i przede wszystkim dodawaniu ich w kolejności od najtwardszych do tych bardziej miękkich. Zapraszam do wspólnego gotowania 🙂
Składniki (1 porcja):
- makaron noodle
- 100 g polędwiczki wieprzowej
- 1 papryczka chili
- 3 cm imbiru
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1\2 czerwonej papryki
- 100 g cukinii
- łyżka czarnego sezamu
- sok z jednej limonki
- 100 ml słodkiego sosu sojowego
- 50 ml oleju sezamowego
Przygotowanie:
- W związku z tym, że jest to bardzo szybka technika przyrządzania potraw proponuję przygotować wszystkie składniki już wcześniej, aby móc je tylko dodawać na woka czy też patelnię. Polędwiczkę i paprykę kroimy w cienkie paski, szalotkę w piórka, czosnek i imbir w julienkę, cukinię w półplasterki, a papryczkę chili w plasterki.
- Zaczynamy gotować makaron w osolonej wodzie – około 3-5 minut.
- Na bardzo mocno rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, dodajemy czerwoną paprykę, imbir i przesmażamy aż lekko zmiękną. Dodajemy polędwiczkę (najlepiej wcześniej doprawioną solą i pieprzem) i smażymy około minuty. Następnie do środka dokładamy cukinię, szalotkę, chili i czosnek. Wszystko smażymy dokładnie cały czas mieszając – ważne, żeby poszczególne składniki pozostawały w miarę chrupkie.
- Na koniec dodajemy sok z limonki, sos sojowy i lekko redukujemy.
- Całość mieszamy z makaronem na koniec dodając jeszcze czarny sezam.
Smacznego 🙂 !