Tajskie noodle stir-fry z wieprzowiną i warzywami

Ostatnio oglądałem program, w którym przygotowywane byly dania metodą stir fry. Jest to metoda przygotowywania potraw na „ostrym ogniu”. Azjatycka technika, do której w zasadzie powinno używać się woka, pozwala osiągnąć potrawy pełne naturalnych kolorów. Bardzo ważne jest, aby pamiętać o ciągłym mieszaniu składników, które powinny być krojone w małe, cienkie kawałki i przede wszystkim dodawaniu ich w kolejności od najtwardszych do tych bardziej miękkich. Zapraszam do wspólnego gotowania 🙂

Składniki (1 porcja):

  • makaron noodle
  • 100 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm imbiru
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1\2 czerwonej papryki
  • 100 g cukinii
  • łyżka czarnego sezamu
  • sok z jednej limonki
  • 100 ml słodkiego sosu sojowego
  • 50 ml oleju sezamowego

Przygotowanie:

  • W związku z tym, że jest to bardzo szybka technika przyrządzania potraw proponuję przygotować wszystkie składniki już wcześniej, aby móc je tylko dodawać na woka czy też patelnię. Polędwiczkę i paprykę kroimy w cienkie paski, szalotkę w piórka, czosnek i imbir w julienkę, cukinię w półplasterki, a papryczkę chili w plasterki.
  • Zaczynamy gotować makaron w osolonej wodzie – około 3-5 minut.
  • Na bardzo mocno rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, dodajemy czerwoną paprykę, imbir i przesmażamy aż lekko zmiękną. Dodajemy polędwiczkę (najlepiej wcześniej doprawioną solą i pieprzem) i smażymy około minuty. Następnie do środka dokładamy cukinię, szalotkę, chili i czosnek. Wszystko smażymy dokładnie cały czas mieszając – ważne, żeby poszczególne składniki pozostawały w miarę chrupkie.
  • Na koniec dodajemy sok z limonki, sos sojowy i lekko redukujemy.
  • Całość mieszamy z makaronem na koniec dodając jeszcze czarny sezam.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s