Grillowana biała kiełbasa z sosem/kremem żurkowym

W tegoroczne święta fantazja kulinarna troszkę mnie poniosła. Wielkanocne śniadanie kojarzy mi się z żurkiem i białą kiełbasą. Postanowiłem troszkę z innej strony spojrzeć na te produkty i przygotować coś troszeczkę innego. Mam nadzieję, że tradycja nie posądzi mnie o herezję kulinarną, bo moim zdaniem to połączenie zdecydowanie obroni się swoim smakiem.

Składniki (2 porcje):

  • 2 białe kiełbasy (wcześniej sparzone)
  • 100 ml zakwasu „żurkowego”
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka chrzanu
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: kalarepa, pomidorki chery, groszek cukrowy

Przygotowanie:

  • Sparzone wcześniej kiełbasy (dobrze sparzyć je w wodzie z przyprawami takimi jak czosnek, liść laurowy, ziele angielskie czy majeranek – nabiorą wtedy „smaczku”) nacinamy „na krzyż” z obu stron i grillujemy na patelni grillowej po 3-4 minuty z obu stron.
  • W międzyczasie na maśle szklimy posiekany czosnek i szalotkę. Dodajemy zakwas i redukujemy – zakwas gęstnieje dość szybko. Podlewamy śmietanką, dodajemy chrzan i redukujemy do konsystencji aksamitnego sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. (Możemy całość również zblendować).
  • Kalarepę kroimy w cienkie plasterki, solimy i grillujemy na patelni razem z kiełbasą po minucie z każdej strony.
  • Pomidorki i groszek smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, na „ostrym ogniu”. Przyprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie na końcu blendowanym czosnkiem do smaku).

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s