Zastanawialiście się kiedyś jak domowym sposobem przyrządzić pysznego łososia „na surowo”. Przepis dla tych, którzy chcieliby zastąpić czymś innym proponowane w sklepach opakowania z plasterkami wędzonego łososia, które często pozostawiają wiele do życzenia zarówno jeśli chodzi o jakość jak i smak. Tradycyjny skandynawski przepis na peklowanego surowego łososia z dodatkami w postaci oliwy i limonki zaproponowanymi przeze mnie. Niebo w gębie.
Składniki (1 porcja):
- 150 g surowego fileta z łososia (bez skóry i ości)
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka soli morskiej
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Łososia płuczemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Rybę nacieramy solą i cukrem. Wkładamy do pojemniczka (najlepiej przykrywanego).
- Oliwę, sok z limonki i koperek mieszamy, i polewamy marynatą łososia – obtoczmy łososia dokładnie w marynacie z każdej strony.
- Tak przygotowaną rybę wkładamy do lodówki pod przykryciem na 2-3 doby (co jakiś czas przewracając, żeby równomiernie się peklowało).
- Wyjmujemy z marynaty, zawijamy dokłanie w folię spożywczą i trzymamy w lodówce kolejną dobę.
- Tak przygotowany gravlax jest gotowy do podania. Ja podałem go z placuszkami rosti i serkiem chrzanowym.
Smacznego 🙂 !
Uwielbiam łososia. Twój – pysznie wygląda. 🙂
I smakuje równie wyśmienicie 🙂 Polecam na prawdę ! 🙂