Mango chutney

Chutney, czyli jak kiedyś stwierdziłem – rodzaj bardzo aromatycznej konfitury łączącej przeróżne smaki do wspaniały dodatek do mięs, ryb, przystawek, na ciepło, na zimno. Bardzo uniwersalny „produkt” świetnie podkreślający smaki potraw. Dzisiaj przepis na niezwykły i cudowny chutney, którego bazą jest mango. Dużo smaków, dużo zapachów… poezja smaku 🙂

Składniki (ok. 300 ml):

  • 1 mango (średnio dojrzałe)
  • 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki rodzynek
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml octu ryżowego
  • 20 g masła
  • sól

Przygotowanie:

  • Kolendrę i kumin ucieramy w moździerzu i prażymy na rozgrzanej patelni, żeby uwolnić aromaty.
  • Na patelnię z przyprawami dodajemy masło i podsmażamy bardzo drobno posiekany czosnek, szalotkę i rodzynki (nie moczyłem ich wcześniej).
  • Do całości dodajemy pokrojone w małą kostę mango (oczywiście wcześniej obrane) i przesmażamy wszystko około 5 minut.
  • Kiedy mango zaczyna się już trochę rozpadać podlewamy chutney winem, octem ryżowym i całość redukujemy.
  • Dodajemy pieprz cayenne, pastę z tamandarynu i doprawiamy solą do smaku. Wszystko trzymamy jeszcze 2-3 minuty na ogniu. Powinniśmy w tym momencie uzyskać już strukturę konfitury, z cudownymi nie rozpadającymi się do końca kawałkami mango.
  • Chutney jest gotowy do jedzenia. Można go podawać bezpośrednio na ciepło lub na zimno. Ja osobiście uwielbiam go po 2-3 dniach „odpoczynku” w lodówce, kiedy wszystkie smaki przejdą sobą nawzajem.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s