Bulion warzywny

Każdy szanujący się kucharz, czy to w domu czy w profesjonalnej kuchni, wie, że podstawą dobrej zupy czy sosu jest właśnie bulion. Nie raz widziałem na własne oczy rozcieńczanie czy dodawanie do potraw samej wody, co jest po prostu zwykłym zabójstwem dla smaków jakie chcemy uzyskać. Najbardziej podstawowym i najbezpieczniejszym wywarem jaki możemy używać jest właśnie bulion warzywny. Delikatny w smaku, ale też bardzo intensywny i aromatyczny. Dzisiaj zaproponuję wam przepis na moją wersję, opartą na metodzie prób, błędów i doświadczeń. Nie jest przygotowywany ze składników tylko i wyłącznie klasycznych, ale mogę zapewnić, że przypadnie Wam do gustu dzięki swoim delikatnym i orzeźwiającym smaku i zapachu.

Składniki (1,5 bulionu warzywnego):

  • 2,5 litra wody
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 500 g marchwi
  • 150 g pietruszki
  • 150 g selera naciowego
  • 250 g pora
  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1/2 cytryny
  • mały pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek lubczyku
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę (w tym przypradku marchew,pietruszkę, seler naciowy i pora) oraz zioła (natkę pietruszki i lubczyk) dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka razem z natką i lubczykiem.
  • Cebule obieramy, kroimy na połówki i karmelizujemy na suchej patelni (dokładnie tak jak do domowego rosołu, aż zczernieją na wierzchu). Czosnek przekrajamy na pół. Sparzoną wcześniej cytrynę kroimy w cząstki. Dodajemy do garnka z warzywami.
  • Dokładamy pozostałe przyprawy (anyż, ziele angielskie, liść laurowy i czarny pieprz) i wszystko zalewamy wodą.
  • Tak przygotowaną bazę na bulion zagotowujemy, dolewamy białe wino, następnie gotujemy przez 30 minut na bardzo małym ogniu.
  • Pozostawiamy do wystudzenia i odstawiamy do lodówki na 24 godziny, żeby bulion „naciągnął” smaki i aromaty.
  • Przecedzamy nasz bulion przez sito. Tak przygotowany wywar możemy trzymać w lodówce 3 dni lub podzielić na mniejsze porcje i zamrozić (maksymalnie na 3 miesiące).
  • Cudowny, aromatyczny bulion warzywny z orzeźwiającą nutą cytryny i anyżu jest gotowy.

Smacznego 🙂 !

Advertisements

2 comments

  1. Oj, chyba dawno już tak dobrego przepisu nikt nie opublikował. U mnie też nie pojawił się dotychczas dopracowany przepis na bulion. Przy róznych przepisach dawałam ogólne wskazówki jak go przygotować, ale tak sensownego przepisu jeszcze nie popełniłam. W twoim przepisie najbardziej podoba mi się duża ilość lubczyku i brak soli. Pozdrawiam!

    1. Jak widać u mnie też trzeba było poczekać na taki przepis, ale nie zapominajmy właśnie o podstawach w gotowaniu, które mają ogromny wpływ na smak 🙂 Ten bulion naprawdę ma w sobie to „coś” 🙂 Lekkość, aromat, świeżość 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s