Wietnamska zupa Pho

Robiąc dla Was bulion warzywny, na który przepis dodałem niedawno, grzechem byłoby nie wykorzystać go do na przykład zupy. Od jakiegoś już czasu chodziła za mną wietnamska zupa Phở, którą gotowaliśmy ostatnio w hotelowej restauracji. Postanowiłem ją przygotować u siebie w kuchni i stworzyć dla Was swoją własną wersję opartą oczywiście o klasyczne smaki i aromaty tej zupy w wersji wołowej.

Składniki (litr zupy):

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 500 g wołowiny (najlepiej krzyżowej wołowej)
  • 1 korzeń cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 5 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku (w łupince)
  • 1 papryczka chili
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • mały pęczek kolendry
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 15 g wołowiny (najlepiej polędwicy lub rostbefu) pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • po 15 g marchewki, pietruszki i pora pokrojonego w julienne

Przygotowanie:

  • Przygotowywanie zupy Phở trzeba zacząć od zrobienia aromatycznego wywaru na bazie wołowiny. Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki wołowinę, rozgniecione ząbki czosnku, pokrojoną papryczkę chili i imbir, trawę cytrynową, kolendrę i przyprawy (cynamon, anyż i goździki). Całość zagotowujemy i następnie gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Bardzo ważne, żeby w czasie gotowania zbierać szumowiny, które zbierają się na wierzchu wywaru – otrzymamy wtedy bardzo klarowną ciecz.
  • Kiedy baza do naszej zupy wchłonęła już wszystkie smaki przecedzamy ją przez sito (najlepiej wyłożone, np. pieluchą tetrową), aby uzyskać tylko aromatyczny bulion.
  • Do tak przygotowanego bulionu na bazie wołowiny dodajemy sos rybny, sojowy i ostrygowy i zagotowujemy. Celowo nie piszę nic o soli i pieprzu ponieważ jest to zbędne w przypadku tej zupy.
  • Do miseczki wkładamy pokrojone w julienne warzywa, wołowinę i całość zalewamy naszą bardzo gorącą zupą Phở. Dlaczego? Chodzi o to, żeby warzywa i wołowina zaparzyły się od temperatury zupy.
  • Ja osobiście dodaję jeszcze na koniec posiekaną kolendrę, chili i skrapiam całość sokiem z limonki. Można również podawać zupę Phở z dodatkiem makaronu ryżowego.

Smacznego 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s