Pstrąg, sałatka z czarnej rzepy i marchwi, boczniaki królewskie / Trout, black turnip and carrot salad, king oyster mushrooms

Delikatna ryba, lekka sałatka z warzyw na ciepło i grzyby! Czego chcieć więcej?

Delicate fish, light vegetable warm salad, and mushrooms! What more to want?

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portion):

  • 2 x 150 g filety z pstrąga / 2 x 150 g trout fillets
  • 1 czarna rzepa / 1 black turnip
  • 1 średnia marchewka / 1 carrot
  • łyżeczka suszonego tymianku / tbsp of dried thyme
  • 150 g boczniaków królewskich / 150 g of king oyster mushrooms
  • 200 ml śmietanki 30% / 200 ml of 30% cream
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • łyżka świeżo posiekanego szczypiorku / tbsp of fresh chopped chive
  • masło / butter
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie:

  • Rzepę kroimy w słupki, marchewkę w półplasterki i podsmażamy je na oliwie z oliwek aż lekko zmiękną. Dodajemy suszony tymianek, sól i pieprz do smaku.
    Black turnip cut into bars, carrot into half slices and fry it in olive oil to soften. Add dried thyme, salt and pepper.
  • Boczniaki dzielimy na trzonki i kapelusze. Kapelusze kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Trzonki naszych grzybów kroimy w małą kostkę, podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i szalotką. Doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy śmietanką i redukujemy.
    Group mushrooms for caps and stems. Slice caps and fry on a pan with butter – season with salt and pepper. Dice thinly the stems, add chopped garlic, shallots and fry on butter. Reduce it with 30% cream and season.
  • Filet z pstrąga oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Najpierw na skórze około 5 minut, a potem „dociągamy” rybę z drugiej strony przez około minutę.
    Season trout with salt, pepper and fry it on a very hot pan with olive oil and butter. 5 minutes on the skin and 1-2 minutes on the second side.
  • Całość wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
    Serve that dish with fresh chopped chive.

Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s