Delikatna ryba, lekka sałatka z warzyw na ciepło i grzyby! Czego chcieć więcej?
Delicate fish, light vegetable warm salad, and mushrooms! What more to want?
Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portion):
- 2 x 150 g filety z pstrąga / 2 x 150 g trout fillets
- 1 czarna rzepa / 1 black turnip
- 1 średnia marchewka / 1 carrot
- łyżeczka suszonego tymianku / tbsp of dried thyme
- 150 g boczniaków królewskich / 150 g of king oyster mushrooms
- 200 ml śmietanki 30% / 200 ml of 30% cream
- 1 szalotka / 1 shallot
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- łyżka świeżo posiekanego szczypiorku / tbsp of fresh chopped chive
- masło / butter
- oliwa z oliwek / olive oil
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie:
- Rzepę kroimy w słupki, marchewkę w półplasterki i podsmażamy je na oliwie z oliwek aż lekko zmiękną. Dodajemy suszony tymianek, sól i pieprz do smaku.
Black turnip cut into bars, carrot into half slices and fry it in olive oil to soften. Add dried thyme, salt and pepper. - Boczniaki dzielimy na trzonki i kapelusze. Kapelusze kroimy w plastry i podsmażamy na maśle z solą i pieprzem. Trzonki naszych grzybów kroimy w małą kostkę, podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i szalotką. Doprawiamy solą, pieprzem, podlewamy śmietanką i redukujemy.
Group mushrooms for caps and stems. Slice caps and fry on a pan with butter – season with salt and pepper. Dice thinly the stems, add chopped garlic, shallots and fry on butter. Reduce it with 30% cream and season. - Filet z pstrąga oprószamy solą, pieprzem i smażymy na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą. Najpierw na skórze około 5 minut, a potem „dociągamy” rybę z drugiej strony przez około minutę.
Season trout with salt, pepper and fry it on a very hot pan with olive oil and butter. 5 minutes on the skin and 1-2 minutes on the second side. - Całość wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Serve that dish with fresh chopped chive.
Smacznego :)! / Bon Appetit :)!