Naszła mnie ogromna ochota na kawałek pieczonego boczku, w prostej, przepysznej marynacie z prostymi, ale cudnymi dodatkami. Tutaj nie trzeba dużo mówić. Trzeba wejść do kuchni, ugotować i spróbować tych smaków!
Today I mind for a piece of roasted bacon with simple and fantastic marinate. It doesn’t require many words. Come to the kitchen, cook and try this flavours!
Składniki (2 porcje) / Ingredients (2 portions):
Boczek / Bacon:
- 400 g boczku surowego / 400 g of fresh bacon
- łyżka musztardy dijon / tbsp of dijon mustard
- łyżka miodu / tbsp of honey
- łyżka mielonej słodkiej papryki / tbsp of powdered sweet paprika
- łyżka suszonego tymianku / tbsp of dried thyme
- 2 łyżki oleju rzepakowego / 2 tbsp of rapeseed oil
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- sól i pieprz / salt and pepper
Purée pietruszkowe z jabłkiem / Parsley & apple purée :
- 2 pietruszki / 2 parsleys
- 1 szalotka / 1 shallot
- małe jabłko / 1 small apple
- 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
- 100 ml mleka 3.2% / 100 ml of 3,2% milk
- 20 g masła / 20 g of butter
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
Boczek / Bacon:
- Boczek oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor od strony tłuszczu (możemy go ponacinać) około 8 minut i dwie minuty od drugiej strony.
Season bacon with salt and pepper. Fried on fat side (we can incise fat) for 8 minutes to get crunchy skin and for 2 minutes on another side. - W międzyczasie rozcieramy w moździerzu (lub blendujemy) naszą marynatę: ząbek czosnku, papryka słodka, tymianek, musztarda, miód i olej rzepakowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
In the meantime, we have to prepare our marinate in mortar on a blender. Get garlic, paprika, thyme, mustard, honey, rapeseed oil and mix it. Season with salt and pepper. - Świeżo obsmażony, jeszcze gorący boczek smarujemy pieczołowicie naszą marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 45 minut.
Spread our marinate to fresh fried, hot bacon i put it in the oven for 45 minutes in 160 degrees.
Purée pietruszkowe z jabłkiem / Parsley & apple purée:
- Pietruszkę i jabłko obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Całość podsmażamy na maśle razem z posiekaną szalotką do miękkości (około 15 minut).
Peel parsleys and apple, dice. Fry in butter with chopped shallot about 15 minutes. - Dodajemy mleko i śmietankę, redukujemy do zgęstnienia.
Add milk, cream and reduce. - Wszystko razem dokładnie blendujemy na aksamitne purée.
Blend it precisely for smooth purée. - Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Season with salt and pepper.
Jako dodatek do dania użyłem smażonych brązowych pieczarek i szalotek. Zrobiłem też sos na bazie ścinek z warzyw i smaku spod pieczenia.
I serve this dish with fried brown champignons and shallots. I also made a sauce based on vegetable peels and juice from the roasted meat.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!