Tuńczyk marynowany w sosie sojowym z ragoût ogórkowo – truskawkowym i karmelizowanymi dymkami / Tuna marinated in soy sauce with cucumber & strawberries ragoût and carmelized bulb onions

Polskie truskawki nie mają sobie równych na świecie, nie są może tak piękne jak te sprowadzane z zagranicy, ale ich smaku nie zastąpią żadne inne. Dzisiaj połączenie tuńczyka, truskawek i ogórka. Wyraziste, orzeźwiające, przepyszne 🙂 !

Polish strawberries are the best in whole world. Maybe they aren’t beautiful even as foreign, but taste is unearthly. Today I serve a combination of tuna, strawberries and cucumber. Meaningful, fresh, delicious 🙂 !

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 200 g świeżego tuńczyka / 200 g of fresh tuna
  • 250 ml sosu sojowego jasnego / 250 ml of soy sauce
  • 6 ząbków czosnku w łupinach / 6 cloves of garlic with peel
  • 2 czerwone cebule / 2 red onions
  • 5 łyżek miodu / 5 tbsp of honey
  • 4 cm świeżego imbiru / 4 cm of fresh ginger
  • 50 ml oliwy z oliwek / 50 ml olive oil
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina / 100 ml of dry red wine
  • 50 g świeżych truskawek / 50 g of fresh strawberries
  • 50 g zielonego ogórka / 50 g of cucumber
  • łyżka oleju sezamowego / 1 tbsp of sesame oil
  • łyżeczka czarnego sezamu / 1 tsp of black sesame
  • szczypta cynamonu / a pinch of cinnamon
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili / 1 tsp of chopped chili
  • 4 cebulki dymki / 4 bulb onions
  • 20 g masła / 20 g of butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Na oliwie z oliwek smażymy rozgniecione ząbki czosnku i pokrojone w mniejsze cząstki cebule tak, aby zaczęły lekko się przypalać. Dodajemy miód, pokrojony imbir i karmelizujemy przez 2 minuty na mniejszym ogniu. Całość podlewamy winem, sosem sojowym i redukujemy na mocnym ogniu przez 5 minut. Marynatę studzimy.
    Fry crushed garlic and sliced onions on hot pan with olive oil to little burned. Add honey, sliced ginger and carmelized for 2 minutes. Add red wine, soy sauce and reduce for 5 minutes. Cool down the marinade.
  • Tuńczyka oprószamy pieprzem i obsmażamy z każdej strony po około 30-45 sekund, żeby „zamknąć” mięso od zewnątrz. Tak przygotowanego tuńczyka zalewamy marynatą i macerujemy przez przynajmniej 3-4 godziny. Najlepiej jednak zostawić go na mniej więcej 12 godzin.
    Season a tune with pepper and fry for 30-45 second each side. Put tuna in marinade for 3-4 hours at least. The best way is to keep marinated tuna in the fridge for 12 hours.
  • Truskawki i zielonego ogórka kroimy w taką samą kostkę, dodajemy cynamon, olej sezamowy, sezam, chili, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
    Dice strawberries and cucumber, add cinnamon, sesame oil, black sesame, chili, salt and pepper. Mix everything carefully.
  • Cebulki rumienimy na maśle. Oprószamy solą i pieprzem.
    Carmelize bulb onions on hot pan with butter. Season with salt and pepper.
  • Wykładamy ragoût na talerz, tuńczyka kroimy w plastry, skrapiamy delikatnie olejem sezamowym. Układamy cebulki i…
    Serve ragoût on plate, slice tuna, lay down onions, sprinkle with sesame oil and…

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s