Polędwica z dorsza, bób z czarnuszką, truskawki z różowym pieprzem i lawendą / Cod fish loin, broad bean with black cumin, strawberries with pink peppercorn and lavender

Jak wakacje to ryba, jak ryba to najlepiej kojarzy mi się dorsz – soczysta polędwica z chrupiącą skórką. Do tego niedawno pojawił się bób, który uwielbiam, a w towarzystwie czosnku i czarnuszki daje niesamowite efekty. Wszystko dopełniają truskawki prawie, że stir-fry z aromatem lawendy i brazylijskiego pieprzu. Spróbujcie koniecznie, bo warto ! 🙂

If I think holidays, I say fish. If I say fish, I think about cod – juicy loin with crispy skin. Besides the broad bean are recently appeard in shops – I love this taste with fresh garlic and black cumin. All that dish with strawberries in lavender and pink peppercorn make me bliss. Try it really ! 🙂

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 180 g polędwicy z dorsza ze skórą / 180 g cod loin with skin
  • 100 g bobu / 100 g broad bean
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • łyżeczka czarnuszki / 1 tsp of black cumin
  • 50 g świeżych truskawek / 50 g fresh strawberries
  • łyżeczka świeżej, posiekanej lawendy / 1 tsp of fresh, chopped lavender
  • łyżeczka różowego pieprzu / 1 tsp of pink peppercorn
  • łyżeczka miodu / 1 tsp of honey
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Bób blanszujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie z masłem i przelewamy zimną wodą, żeby nie stracił koloru. Jeżeli chodzi o obieranie bobu to zostawiam to w waszej gestii. Ja osobiście lubię również łupinki. Na maśle szklimy posiekany czosnek, dodajemy bób i czarnuszkę – wszystko razem podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blanch broad bean in salted water with butter about 3-4 minutes and slop with cold water to bring up green colour. If You want to peel broad bean do it. Glaze chopped garlic on hot pan with butter, add broad bean, black cumin and fry it about 2 minutes. Season it with salt and pepper.
  • Dorsza oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Smażymy na oliwie z oliwek z maslem. Najpierw około 8 minut na skórze, potem około 2 minuty z drugiej strony.
    Season a cod loin with salt and pepper. Fry it on hot pan with olive oil and butter. About 8 minutes on the skin at first and 2 minutes on the other side.
  • Truskawki podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z masłem i miodem przez mniej więcej 30 sekund. Na koniec dodajemy różowy pieprz i lawendę.
    Fry strawberries on a very hot pan with butter and honey by 30 seconds. Add pink peppercorn and lavender to give a flavour.

Smacznego ! 🙂 Bon Appetit ! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s