Makaron bigoli z rydzami, wołowiną i szałwią / Bigoli pasta with red pine mushroom, beef and sage

Grzyby, grzyby i jeszcze raz grzyby. W tym roku jest ich trochę mniej i pojawiły się później, ale kiedy w sklepie pojawiają się rydze – to takiej okazji nie można przepuścić. Świeże rydze, wołowina, chrupiąca brukselka i odświeżająca szałwia z makaronem – warte grzechu !

Mushrooms, mushrooms and mushrooms once again. There are less and later than last years, but when I saw red pine mushrooms in shop, I say – must have ! Fresh red pine mushrooms, beef, crispy brussels sprout and sage, all in pasta – it’s worthwhile !

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 125 g świeżego makaronu bigoli / 125 g of fresh bigoli pasta
  • 100 g rydzów / 100 g of red pine mushrooms
  • 100 g polędwicy wołowej / 100 g of tenderloin
  • 50 g brukselki / 50 g of brussels sprout
  • 1 jajko / 1 egg
  • łyżka posiekanej szałwi / 1 tbsp of fresh chopped sage
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Start preparation from boiling pasta in salted water.
  • Oczyszczone rydze i brukselkę kroimy i podsmażamy na maśle z solą oraz pieprzem.
    Cut fine red pine mushroom and brussels sprouts. Fry on hot pan with butter. Season with salt and pepper.
  • Dodajemy pokrojoną wołowinę oraz posiekaną szalotkę i czosnek. Smażymy 2-3 minuty.
    Add sliced beef and chopped shallot and garlic. Fry together about 2-3 minutes.
  • Makaron cedzimy i łączymy ze składnikami na patelni. Dodajemy jajko, świeżą szałwię i dokładnie mieszamy aż jajko się zetnie. Doprawiamy całość solą i pieprzem.
    Strain pasta and mix with ingredients on pan. Add egg and fresh sage – mix carefully to congeal egg in pasta. Season with salt and pepper.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s