Jedni kochają, inni nienawidzą – ja jestem zdecydowanym miłośnikiem surowej wołowiny w postaci tatara. Jesień i produkty, które towarzyszą tej porze roku świetnie nadają się do kompozycji z kawałkiem dobrego, czerwonego mięsa.
Some people loved, others hated – I’m totally fall in love with raw beef like tartare. Autumn and ingredients available on this part of season are excellent to composition with piece of good, red meat.
Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):
- 100 g polędwicy wołowej / 100 g of tenderloin
- łyżka pestek słonecznika / tbsp of sunflower seeds
- 30 g borowików / 30 g of porcini mushrooms
- 10 g jarzębiny / 10 g of rowan
- 5 płatków czarnej trufli / 5 pieces of black truffle
- 1 szalotka / 1 shallot
- świeży majeranek / fresh majoran
- łyżka oliwy z oliwek / tbsp of olive oil
- 50 ml syropu klonowego / 50 ml of maple syrup
- masło / butter
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Oczyszczoną polędwicę wołową siekamy i mieszamy ze sprażonymi pestkami słonecznika, oliwą, solą i pieprzem.
Hack fine tenderloin and mix it with roasted sunflower seeds, olive oil, salt and pepper. - Borowiki i szalotkę smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem.
Fry porcini mushrooms and shallot on hot pan with butter. Season with salt and pepper. - Jarzębinę karmelizujemy na syropie klonowym. Doprawiamy pieprzem.
Carmelized rowan on maple syrup and season with pepper. - Tatara z tak przygotowanymi dodatkami serwujemy w towarzystwie świeżego majeranku i czarnej trufli.
Serve tartar with this ingredients and fresh majoran, and black truffle.
Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !
Bardzo fajny, efektowny, jesienny sposób na tatara:)
No i do tego nieziemsko pyszny 😀