Pieczony rostbeef z purée z rydzów, jarmużem i jabłkiem / Roastbeef with red pine mushroom purée, kale and apple

Niektóre dania są takie, że nawet nie wiem co o nich pisać. Po prostu pyszne ! Trzeba spróbować koniecznie 🙂 !

Sometimes I don’t know what to say about some dishes. Simply delicious ! You must try 🙂 !

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 400 g rostbefu / 400 g of roastbeef
  • 50 g jarmużu / 50 g of kale
  • 1 duże jabłko / 1 large apple
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 2 gałązki tymianku / 2 twigs of thyme
  • masło / butter
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Purée z rydzów / Red pine mushroom purée:

  • 150 g rydzów / 150 g of red pine mushrooms
  • 150 ml śmietanki 30% / 150 ml of 30% cream
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Rostbef doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie z oliwek z masłem, na złoty kolor z każdej strony. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 10 minut (medium).
    Season roastbeef with salt and pepper. Carmelize beef on hot pan with olive oil and butter for gold colour from every side. Roast our beef in warm oven (160 degrees) about 10 minutes (medium).
  • Jarmuż blanszujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blanch kale in salted water and strain. Fry on hot pan with butter and chopped garlic. Season with salt and pepper.
  • Jabłko kroimy w cząstki i karmelizujemy na suchej patelni aż zbrązowieją. Dodajemy łyżeczkę masła, świeży tymianek i smażymy 30 sekund.
    Cut apple on small parts and carmelize on dry pan to get brown colour. Add teaspoon of butter and fresh thyme, fry altogether about 30 second.

Purée z rydzów / red pine mushroom purée:

  • Oczyszczone rydze kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.
    Cut fine red pine mushrooms and fry on hot pan with butter. Add chopped shallot and garlic.
  • Całość zalewamy śmietanką i dusimy razem kilka minut.
    Add cream and braise all for few minutes.
  • Wszystko razem blendujemy na gładkie purée. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blend altogether for smoth purée. Season with salt and pepper.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s