Comber jagnięcy, rydze, jarzębina, komosa ryżowa / Saddle of lamb, red pine mushrooms, rowan, quinoa

Niesamowite połączenie smaków jesieni. Aromatyczna jagnięcina, pachnące grzyby i jarzębina prosto z drzewa w towarzystwie kaszy quinoa. Nie do opowiedzenia ! Trzeba spróbować !

Amazing combination of autumn flavours. Aromatic lamb, fragrant mushrooms, fresh rowan off the tree and healthy quinoa. It can’t be narrate ! You must try it !

Składniki / Ingredients (1 porcja /1 portion):

  • 200 g comber jagnięcy / 200 g of lamb saddle
  • 50 g rydzów / 50 g of red pine mushrooms
  • 50 g jarzębiny / 50 g of rowan
  • 50 g komosy ryżowej / 50 g of quinoa
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • łyżka posiekanego rozmarynu / tbsp of fresh chopped rosemary
  • łyżka miodu / tbsp of honey
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina / 50 ml of dry red wine
  • 20 g zimnego masła / 20 g of cold butter
  • masło do smażenia / butter to fry
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Jagnięcinę oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 11-12 minut (medium).
    Season fine lamb with salt and pepper. Fry it on every side for gold colour. Roast in oven warm to 160 C degrees for 11-12 minutes (medium).
  • Kaszę quinoa gotujemy w osolonej wodzie z masłem przez 10 minut i odcedzamy.
    Boil quinoa in salted water with butter for 10 minutes and strain.
  • Oczyszczone rydze smażymy na maśle. Dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Fry fine red pine mushrooms on hot pan with butter. Add chopped garlic. Season with salt and pepper.
  • Jarzębinę karmelizujemy na miodzie, dodajemy wino oraz rozmaryn i redukujemy. Na koniec zagęszczamy całość zimnym masłem dokładnie mieszając.
    Carmelize rowan with honey, add wine, rosemary and reduce. Finish sauce with cold butter to glaze it for mixing carefully.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s