Bigoli z borowikami i porem / Bigoli pasta with boletus and leek

To już ostatnie borowiki w tym sezonie więc jak najszybciej trzeba biec do sklepu. Pyszny i prosty makaron, który przygotujemy w 10 minut. Zapraszam do kuchni !

There is the last boletus in the season, so we must seek for mushrooms as soon as it possible. Delicious and simple pasta which we cooked in 10 minutes. Invite to the kitchen!

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 125 g makaronu bigoli / 125 g of bigoli pasta
  • 50 g borowików / 50 g of boletus
  • 50 g pora / 50 g of leek
  • 5 g natki pietruszki / 5 g of parsley
  • 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
  • łyżka sosu ostrygowego / tbsp of oyster sauce
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • masło / butter
  • pieprz / pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie i cedzimy.
    Boil pasta in salted water and strain.
  • Oczyszczone borowiki kroimy i smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Slice fine boletus and fry on butter with chopped garlic. Season with salt and pepper.
  • Do grzybów dodajemy pokrojonego w grube plastry pora i smażymy razem jeszcze około minuty.
    Add sliced leek and fry with mushrooms about 1 minute.
  • Całość podlewamy śmietanką i redukujemy aż zgęstnieje.
    Add cream and reduce until thick.
  • Na koniec dodajemy sos ostrygowy, posiekaną natkę pietruszki i makaron. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem do smaku.
    For a finish that dish add oyster sauce, fresh chopped parsley and flood pasta in our mushroom sauce. Give it a good mix and season with pepper.

Smacznego 🙂 ! Bon appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s