Marynowana śliwka, kruszonka, twaróg / Marinated plums, crumble, white cheese

Śliwki uwielbiam – szczególnie takie jedzone prosto z drzewa za czasów dzieciństwa. Zwykle spotykanie pod postacią konfitury czy ciasta ze śliwkami. A może by tak połączyć kilka bogactw polskiej kuchni i stworzyć z nich cudowny deser ? Proszę bardzo !

I love plums – especially fresh from a tree like it been in childhood. Usually, we made jams or cake’s with this lovely fruits, but maybe it is a good idea to combine some riches of polish cuisine and create a wonderfull desert? Please !

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 200 g śliwek / 200 g of plums
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina / 150 ml of dry red wine
  • łyżeczka sosu sojowego / tbsp of soy sauce
  • 2 łyżki miodu / 2 tbsp of honey
  • 10 listków mięty / 10 mint leafs
  • 2 goździki / 2 cloves
  • 3 ziarna jałowca / juniper berries
  • 50 g kruszonki / 50 g of crumble
  • 50 g białego sera / 50 g of white cheese
  • łyżka syropu klonowego

Przygotowanie / Preparation:

  • Zaczynamy od zrobienia marynaty. Wino, sos sojowy, miód, miętę, goździki i jałowiec łączymy w rondelku i gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
    We have to start for our marinate. Mix wine, soy sauce, honey, mint, cloves and juniper in a pot. Boil in high temperature about 5 minutes to reduce. Cool down marinate.
  • Śliwki myjemy i przecinamy na połówki. Wyjmujemy pestki i zalewamy je wystudzoną marynatą. Pozostawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce.
    Wash plums and cut are for half. Remove seeds and flood our plums in cool marinate. Set aside in fridge about few hours (best for all night).
  • Biały ser łączymy dokładnie z syropem klonowym.
    Mix white cheese with maple syrup.
  • Wykładamy na talerz kruszonkę, biały ser z syropem klonowym i śliwki z marynaty. Pozostałą marynatę redukujemy do gęstego sosu i polewamy nim owoce.
    Serve crumble, white cheese with maple syrup and plums from marinate. Reduce rest of marinate to thick sauce and pour on fruits.

Przepis na moją kruszonkę niebawem ! 🙂 / Recipe for my crumble will be soon ! 🙂

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s