Purée z pieczonej dyni z kolendrą / Baked pumpkin with coriander purée

Cudowny smak i lekkość. Proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne w połączeniu z rybą lub drobiem.

Incredible and lightness taste. Easy and fast to cook. Perfect with fish or poultry meat.

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 150 g obranej dyni / 150 f of peeled pumpkin
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 2 łyżki posiekanej kolendry / 2 tbsp od fresh chopped coriander
  • 100 ml śmietanki 30% / 100 m of 30% cream
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Dynię kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
    Dice pumpkin, season with salt and pepper. Sprinkle with olive oil and bake in the oven at 160 degrees for 25 minutes.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy dynię, śmietankę i redukujemy.
    Fry chopped shallot and garlic on a hot pan with olive oil. Add baked pumpkin, cream and reduce.
  • Całość dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blend the wholeness and add coriander. Season with salt and pepper.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s