Perliczka, purée z pieczonej dyni, czarna marchew / Guinea fowl, baked pumpkin purée, black carrot

Delikatna w smaku perliczka z dodatkiem dyni i czarnej marchwi. Czasami brakuje słów – trzeba spróbować !

The delicate taste of guinea fowl with pumpkin and black carrot. There are no words to describe this dish – must try!

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 160 g pierś perliczki ze skórą / 160 g of guinea fowl breast with skin
  • 1 czarna marchew / 1 black carrot
  • 50 ml białego wytrawnego wina / 50 ml of white dry wine
  • 2 łyżki syropu klonowego / 2 tbsp of maple syrup
  • 20 g zimnego masła / 20 g of cold butter
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • świeży tymianek / fresh thyme
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Purée z pieczonej dyni z kolendrą / Baked pumpkin with coriander purée:

  • 150 g obranej dyni / 150 f of peeled pumpkin
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 2 łyżki posiekanej kolendry / 2 tbsp od fresh chopped coriander
  • 100 ml śmietanki 30% / 100 m of 30% cream
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Perliczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie z oliwek ze świeżym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku na złoty kolor. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.
    Season guinea fowl with salt and pepper. Fry it on olive oil with fresh thyme and crushed garlic to get gold colour. Bake in the oven about 10 minutes in 160 degrees.
  • Czarną marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie spod smażenia perliczki.
    Peel black carrot and boil in salted water. Cut it for pieces and fry on a pan with olive from guinea fowl.
  • Do oliwy spod smażenia dodajemy wino i syrop klonowy – całość redukujemy. Na koniec dodajemy zimne masło, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do konsysntecji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Add white wine and maple syrup to olive oil from frying and reduce. Add cold butter, take off from heat and mix carefully to get sauce texture. Season with salt and pepper.

Purée z pieczonej dyni z kolendrą / Baked pumpkin with coriander purée:

  • Dynię kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
    Dice pumpkin, season with salt and pepper. Sprinkle with olive oil and bake in the oven at 160 degrees for 25 minutes.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy dynię, śmietankę i redukujemy.
    Fry chopped shallot and garlic on a hot pan with olive oil. Add baked pumpkin, cream and reduce.
  • Całość dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blend the wholeness and add coriander. Season with salt and pepper.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s