Pstrąg, dynia z jabłkiem, masło z lubczykiem /Trout, pumpkin with apple, lovage butter

Coraz bardziej lubię ryby, szczególnie w takich połączeniach. Pstrąg, dynia, jabłko i lubczyk ? Coś niesamowitego !

Think I like fishes more and more, especially in such combination. Trout, pumpkin, apple and lovage? Something incredible!

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 160 g fileta z pstrąga / 160 g of trout fillet
  • 100 g obranej dyni / 100 g of peeled pumpkin
  • 50 g jabłka / 50 g of apple
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • 1 szalotka / 1 shallot
  • łyżeczka miodu / 1 tsp of honey
  • łyżka posiekanego rozmarynu / 1 tbsp of fresh chopped rosemary
  • 50 ml białego wytrawnego wina / 50 ml of white dry wine
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku / 2 tbsp of fresh chopped lovage
  • 20 g zimnego masła / 20 g of cold butter
  • oliwa z oliwek / olive oil
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Pstrąga doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty od strony skóry i przez 1-2 minuty od strony mięsa.
    Season trout with salt and pepper. Fry it on olive oil about 3-4 minutes on the skin and about 1-2 minutes on the meat side.
  • Dynię kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek przez 4-5 minut, dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i szalotkę. Całość smażymy razem 2-3 minuty. Na koniec dodajemy miód, rozmaryn i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    Dice pumpkin and fry it on olive oil about 4-5 minutes. Add diced apple, chopped garlic and shallot – fry all about 2-3 minutes. End with honey, rosemary and season with salt and pepper.
  • Na patelnię od smażenia pstrąga dodajemy białe wino i lubczyk – całość redukujemy. Zaciągamy zimnym masłem do konsytencji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Add wine and lovage to pan from trout frying – reduce. Add cold butter and mix carefully of the heat to get sauce texture. Season with salt and pepper.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s