Ciasto kruche – wytrawne / Shortcrust pastry – dry

Idealne do tart, wytrawnych ciastek czy jako dodatek do dań głównych.

Perfect for a tart, dry cookies or like an additive to main dishes.

Składniki / Ingredients (600g ciasta / 600g of pastry):

  • 300 g mąki pszennej / 300 g of wheat flour
  • 100 g zimnego masła / 100 g of cold butter
  • 50 g cukru pudru / 50 g of castor sugar
  • 50 g soli / 50 g of salt
  • 2 żółtka / 2 egg yolks
  • 1 jajko / 1 whole egg

Przygotowanie / Preparation:

  • Mąkę pszenną i pokrojone w kosteczkę zimne masło łączymy siekając nożem lub malakserem (lepsze i szybsze rozwiązanie).
    Mix carefully flour and diced cold butter with a knife or food processor (better and faster way).
  • Jajko i zółtka ubijamy z cukrem oraz solą.
    Whisk egg and yolks with sugar and salt.
  • Mieszankę mąki i masła łączymy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki do połączenia składników.
    Give a really god mix of our flour and butter mixture with whipped eggs using a spoon.
  • Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut i odstawiamy w folii spożywczej do lodówki na przynajmniej 30 minut.
    Knead pastry by hands for a few minutes, use food wrap and let them rest in the fridge for 30 minutes at least.
  • Ciasto wałkujemy na około 5 mm grubości i pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
    Roll pastry for 5 mm and bake in the oven for 15-20 minutes in 175 degrees.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s