Idealne do tart, wytrawnych ciastek czy jako dodatek do dań głównych.
Perfect for a tart, dry cookies or like an additive to main dishes.
Składniki / Ingredients (600g ciasta / 600g of pastry):
- 300 g mąki pszennej / 300 g of wheat flour
- 100 g zimnego masła / 100 g of cold butter
- 50 g cukru pudru / 50 g of castor sugar
- 50 g soli / 50 g of salt
- 2 żółtka / 2 egg yolks
- 1 jajko / 1 whole egg
Przygotowanie / Preparation:
- Mąkę pszenną i pokrojone w kosteczkę zimne masło łączymy siekając nożem lub malakserem (lepsze i szybsze rozwiązanie).
Mix carefully flour and diced cold butter with a knife or food processor (better and faster way). - Jajko i zółtka ubijamy z cukrem oraz solą.
Whisk egg and yolks with sugar and salt. - Mieszankę mąki i masła łączymy z ubitymi jajkami i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki do połączenia składników.
Give a really god mix of our flour and butter mixture with whipped eggs using a spoon. - Ciasto wyrabiamy ręcznie przez kilka minut i odstawiamy w folii spożywczej do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Knead pastry by hands for a few minutes, use food wrap and let them rest in the fridge for 30 minutes at least. - Ciasto wałkujemy na około 5 mm grubości i pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni.
Roll pastry for 5 mm and bake in the oven for 15-20 minutes in 175 degrees.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!