Świetna na obiad, kolację czy spotkanie ze znajomymi. Mięso, jabłka, kozi ser i aromatyczne przyprawy. Mniam !
Delicious for dinner, supper or a date with friends. Meat, apples, goat cheese and aromatic spices. Yummy !
Składniki / Ingredients:
- 200 g wytrawnego kruchego ciasta / 200g of dry shortcrust pastry
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego / 200 g of minced pork meat
- 100 g koziego sera / 100 g of goat cheese
- 2 jabłka / 2 apples
- 1 cebula / 1 onion
- 2 ząbki czosnku / 2 cloves of garlic
- łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej / tsp of nutmeg
- łyżka świeżego majeranku / tbsp od fresh chopped majoran
- 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
- masło / butter
- sól i pieprz
Przygotowanie / Preparation:
- Z kruchego ciasta wypiekamy spód do tarty. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni.
Bake bottom of our tart from shortcrust pastry. 15-20 minutes in 175 degrees. - Jabłka kroimy w kostkę i karmelizujemy na suchej patelni.
Dice apples and carmelised on dry pan. - Mięso doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na maśle. Pod koniec dodajemy posiekaną cebulę i czosnek.
Season meat with salt, pepper and fry it on a hot pan with butter. Add chopped onion and garlic toward the end. - Do podsmażonego mięsa dodajemy jabłka, gałkę muszkatołową, majeranek, śmietankę i redukujemy 1-2 minuty.
Add apples, nutmeg, majoran and cream to meat. Reduce for 1-2 minutes. - Farsz wykładamy na spód z kruchego ciasta, posypujemy pokruszonym kozim serem i zapiekamy 15 minut w 140 stopniach.
Fill up the bottom from shortcrust pastry with stuffing and pour with crushed goat cheese. Bake in the oven for 15 minutes in 140 degrees.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!