Roladki schabowe ze słoniną i porem / Pork meat rolls with pork fat and leek

W tak mroźne dni musimy jeść konkretne rzeczy. Troszkę tłuszczyku nikomu jeszcze nie zaszkodziło ! Zapraszam do kuchni 🙂

We must eat solid meals in winter, especially when is so cold like today. Little bit of fat is never harmful ! Invite to my kitchen 🙂

Składniki / Ingredients (2 porcje / 2 portions):

  • 2 x 125g schabu bez kości / 2 x 125 g of pork loin without bone
  • 100 g słoniny / 100 g of pork fat
  • 50 g pora / 50 g of leek
  • 2 łyżki pestek dyni / 2 tbsp of pumpkin seeds
  • ząbek czosnku / clove of garlic
  • 100 ml śmietanki 30% / 100 ml of 30% cream
  • 50 g parmezanu / 50 g of parmesan cheese
  • łyżka mielonej słodkiej papryki / tbsp of powdered sweet paprika
  • masło / butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Zaczynamy od przygotowania farszu. Podsmażamy na maśle posiekanego pora, czosnek i pestki dyni. Dodajemy śmietankę i redukujemy. Całość mieszamy ze startym parmezanem i studzimy.
    We have to start with stuffing. Fry chopped leek, garlic and pumpkin seeds on butter. Add cream and reduce. Mix with grated parmesan and cool down.
  • Słoninę kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na folii spożywczej plasterek przy plasterku.
    Slice pork fat thin and put each side by side on food wrap.
  • Schab rozklepujemy, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Układamy na słoninie, nakładamy farsz i zwijamy w roladkę.
    Break down pork loin with meat pestle, season with salt, pepper and paprika. Put pork on our fat, add stuffing and roll up.
  • Roladki sczepiamy wykałaczką lub związujemy sznurkiem. Obsmażamy na suchej patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 12 minut.
    Join meat rolls with toothpick or rope. Fry on a dry pan to get colour and bake in the oven in 160 degrees for 12 minutes.

Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

Advertisements

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s