Polędwica wołowa dojrzewająca z jałowcem i wódką śliwkową / Maturing tenderloin with juniper and plum vodka

W sklepie już bardzo ciężko o porządną wędlinę, a jeśli już jest smaczna to po 2 dniach w lodówce zaczyna przeżywać drugie życie. Warto więc pomyśleć o swoich, domowych wędlinach, przygotowywanych tradycyjnymi metodami sprzed lat.

I don’t remember times over 10-15 years, when I could bought a seriously good cold meats. When it is tasty, their can be preserve max 2 days in fridge. Maybe it’s time to think about homemade cold meats, prepare with traditionally recipes.

Składniki / Ingredients:

  • 1kg oczyszczonej polędwicy wołowej / 1kg fine tenderloin
  • 600 g soli drobnoziarnistej / 600 g of fine-grained salt
  • 400 g cukru / 400 g of sugar
  • 15 g owoców jałowca / 15 g of juniper
  • 200 ml wódki śliwkowej / 200 ml of plum vodka

Przygotowanie / Preparation:

  • Sól mieszamy z cukrem. Dodajemy roztarty w moździerzu jałowiec i wódkę.
    Mix salt with sugar. Add crushed in mortat juniper and vodka.
  • Polędwicę przykrywamy z każdej strony naszą mieszanką i pozostawiamy w lodówce na przynajmniej 4-5 dni.
    Cover tenderloin for every side with our mixture and let them rest in the fridge for 4-5 days at least.
  • Polędwicę opłukujemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jest już gotowa do jedzenia, ale im dłużej będzie dojrzewać w lodówce tym będzie smaczniejsza. Możemy ją trzymać nawet kilka miesięcy.
    Rinse tenderloin in cold water and drain with paper towel. It is ready to eat, but as longer meat will be maturing in fridge as greatest taste We receive. We can keept this kind of cold meat for months in fridge.

Smacznego :)! / Bon Appetit :)!

Advertisements

One comment

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s