Co zrobić z dojrzałymi bananami? Oczywiście ciasto!
Zapraszam:)
What to do with ripe bananas? Cake of course!
Enjoy:)
Składniki / Ingredients:
- 4 dojrzałe banany / 4 ripe bananas
- 1 całe jajko / 1 egg
- 1 żółtko / 1 egg yolk
- 100 g rozpuszczonego masła / 100 g of melted butter
- 150 g cukru / 150 g of sugar
- 200 g mąki pszennej/ 200 g of wheat flour
- łyżeczka sody oczyszczonej / tsp of baking soda
- łyżeczka cynamonu mielonego / tsp od cinnamon
Przygotowanie:
- Jajka z cukrem ucieramy mikserem na jednolitą, puszystą masę.
Grind eggs and sugar with a mixer to self and fluffy. - Dodajemy rozpuszczone masło, 3 zblendowane banany i miksujemy razem 2-3 minuty.
Add melted butter, 3 blend bananas and mix it carefully for 2-3 minutes. - Całość łączymy z przesianą mąką, sodą, cynamonem i pokrojonym w kostkę jednym bananem.
Mix our leavened dough with sifted flour, baking soda, cinnamon and one diced banana. - Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 75-85 minut.
Bake cake in 160 degrees for 75 to 85 minutes.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!