Tajski bulion krewetkowy z pomidorami / Thai bouillon with shrimps and tomatoes

Połączenie pieczonych krewetek i pomidorów z dodatkiem tajskiej bazylii i przypraw. Świetny sposób na chłodne wieczory.

Combine of roasted shrimps and tomatoes with Thai basil and spices. Great way for cold evenings.

Składniki / Ingredients (1 litr / 1 liter):

  • 300 g krewetek 16/20 w skorupach / 300 g of 16/20 shrimps with shells
  • 2 pomidory malinowe / 2 rapsberry tomatoes
  • 4 ząbki czosnku / 4 cloves of garlic
  • 2 duże czerwone cebule / 2 large red onions
  • doniczka świeżej bazylii tajskiej / bunch of Thai basil
  • litr bulionu warzywnego / 1 liter of vegetable stock
  • 2 kory cynamonu / 2 cinnamon barks
  • 2 łyżki sosu rybnego / 2 tbsp of fish sauce
  • sól i pieprz / salt and pepper
  • oliwa z oliwek / olive oil

Przygotowanie / Preparation:

  • Krewetki obieramy ze skorup i dokładnie myjemy pod zimną wodą.
    Shell a shrimps and wash with cold water carefully.
  • Pomidory i cebule kroimy na pół, czosnek rozgniatamy.
    Cut in half tomatoes and onions, crush the garlic.
  • Krewetki ze skorupami wraz z warzywami przekładamy na blachę do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy około 25 minut
    w temperaturze 200 stopni. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem warzywnym.
    Put on baking sheet shrimps with shells and vegetables. Season with salt and pepper and sprinkle with olive oil. Bake in the oven for 25 minutes at 200 degrees. Put whole ingredients to the pot and pour it with bouillon.
  • Dodajemy cynamon, bazylię tajską, sos rybny i gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
    Add cinnamon, Thai basil, fish sauce and boil it for 30 minutes on a small heat.
  • Zupę możemy podawać ze smażonymi krewetkami i pomidorkami cherry.
    We can serve the soup with fried shrimps and cherry tomatoes.

Smacznego :)! Bon Appettit :)!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s