Wątroba cielęca, sałatka z marchwi, bobu oraz pora, karmelizowane wiśnie / Veal liver, fried carrot, broad bean and leek, caramelized cherries

Dla miłośników wątróbki, jedna z najlepszych moim zdaniem – wątroba cielęca. Lekkie warzywa, słodkawe wiśnie. Czego chcieć więcej?

For liver lovers, one of my favourite – veal liver. Fresh and light vegetables, a sweetness of cherries. What more to want?

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 180 g wątroby cielęcej / 180 g of veal liver
  • 50 g marchwi / 50 g of carrot
  • 100 g bobu / 100 g of broad bean
  • 50 g pora / 50 g of leek
  • 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
  • łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu / tsp of fresh chopped rosemary
  • 50 g wiśni w syropie / 50 g of cherries in syrup
  • łyżeczka miodu / tsp of honey
  • 10 g zimnego masła / 10 g of cold butter
  • sól i pieprz / salt and pepper
  • masło do smażenia / butter for fry

Przygotowanie / Preparation:

  • Wątróbkę oczyszczamy, obsmażamy na maśle z każdej strony, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 8 minut, następnie dajemy jej odpocząć 2-3 minuty.
    Refine liver, fried on butter from each side, season with salt and pepper. Roast at 160 degrees for 8 minutes and let they rest for 2-3 minutes.
  • Marchew obieramy i kroimy w 1 cm plastry. Blanszujemy w osolonej wodzie.
    Peel carrot and cut in 1 cm slices. Blanch in salted water.
  • Bób obieramy i podsmażamy na maśle razem z marchwią i pokrojonym w plastry porem przez 3-4 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
    Husk broad bean and fried it on butter with carrot and sliced leek for 3-4 minutes. Season with salt, pepper and fresh rosemary.
  • Wiśnie w syropie redukujemy z miodem. Doprawiamy pieprzem i łączymy z zimnym masłem do konsystencji sosu.
    Reduce cherries in syrup with honey. Season with pepper and mix with cold butter to sauce consistency.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s