Tagliolini sepia z grasicą cielęcą, shitake i pietruszką / Tagliolini sepia with veal thymus, shitake and parsley

Kolejny przepis na przepyszny i prosty makaron – tym razem w wersji z podrobami. Kto jeszcze nie próbował grasicy cielęcej koniecznie musi to zmienić !

Another version of delicious and simple pasta – this time with offals. Who didn’t taste veal thymus yet – must to change this !

Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):

  • 150 g tagliolini sepia / 150 g of tagliolini sepia
  • 100 g grasicy cielęcej / 100 g of veal thymus
  • 200 ml mleka 3,2 % / 200 ml of 3,2% milk
  • 50 g grzybów shitake / 50 g of shitake mushrooms
  • mały pęczek natki pietruszki / small bunch of parsley
  • 100 ml oleju z orzechów laskowych / 100 ml of hazelnut oil
  • 20 g płatków migdałowych / 20 g of almond flakes
  • łyżka miodu / tbsp of honey
  • ząbek czosnku / clove of garlic
  • 30 g masła / 30 g of butter
  • sól i pieprz / salt and pepper

Przygotowanie / Preparation:

  • Grasicę cielęcą gotujemy w osolonym mleku około 5-7 minut. Cedzimy, obieramy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
    Boil veal thymus in salted milk for 5-7 minutes. Strain, peel membranes and cut into pieces.
  • Grzyby shitake gotujemy w osolonej wodzie aż zmiękną i cedzimy.
    Boil shitake in salted water and strain.
  • Natkę pietruszki blendujemy z olejem z orzechów laskowych, płatkami migdałowymi i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Blend fresh parsley with hazelnut oil, almond flakes and honey. Season with salt and pepper.
  • Grasicę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy pokrojone grzyby shitake i posiekany czosnek. Smażymy razem 2-3 minuty. Dodajemy ugotowany makaron, nasz pietruszowy sos i całość mieszamy.
  • Fry veal thymus on gold colour, add cut shitake and chopped garlic. Fry all ingredients for 2-3 minutes. Add boiled pasta and mix it with our parsley sauce.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s