Prawdziwy sezon szparagowy właśnie się zaczyna, dlatego trzeba z niego korzystać. Lekkie i zdrowe danie, pełne smaków.
Real time for asparagus is coming, so we should enjoy. Light and healthy dish, full of flavours.
Składniki / Ingredients (1 porcja / 1 portion):
- 160 g świeżego łososia / 160 g of fresh salmon
- 100 g szparagów / 100 g of asparagus
- 50 g kaszy jaglanej / 50 g of millet
- 3 szalotki / 3 shallots
- łyżka miodu / tbsp of honey
- 1 ząbek czosnku / 1 clove of garlic
- 2 gałązki świeżego tymianku / 2 twigs of fresh thyme
- cukier / sugar
- masło / butter
- oliwa z oliwek / olive oil
- sól i pieprz / salt and pepper
Przygotowanie / Preparation:
- Łososia oczyszczamy z łusek, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 8 minut.
Refine scales from salmon, rinse in cold water and dry. Season with salt and pepper and fry on olive oil to get colour. Roast in the oven for 8 minutes at 160 degrees. - Kaszę jaglaną opłukujemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie 7-8 minut i odcedzamy. Na maśle podsmażamy pokrojone szalotki, dodajemy kaszę – smażymy razem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rinse millet and boil it in salted water for 7-8 minutes, then strain. Fry cut shallots, add millet and mix it. Season with salt and pepper. - Szparagi blanszujemy w wodzie z solą i cukrem, odcedzamy. Smażymy na maśle z posiekanym czosnkiem i gałązkami tymianku 2-3 minuty. Na koniec dodajemy miód, sól i pieprz.
Blanch asparagus in water with salt and sugar, strain. Fry it in butter with chopped garlic and thyme twigs for 2-3 minutes. Finally, add honey, salt and pepper.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!