Konfitura z płatków róży / Rose petals jam

Smak i zapach dzieciństwa, najlepsza do pączków – teraz jest idealny czas na przygotowanie takiego cudeńka.

Childhood taste and flavour, best for doughnuts – now is perfect time to prepare this beauty.

Składniki / Ingredients (300g):

  • 100 g płatków dzikiej róży / 100 g of wild rose petals
  • 200 g cukru / 200 g of sugar
  • sok z połowy cytryny / half lemon juice

Przygotowanie / Preparation:

  • Płatki róży zostawiamy na białym materiale przez 1-2 godziny, żeby pozbyć się robaków.
    Leave rose petals on white cloth for 1-2 hours to get bugs rid of.
  • Ucieramy różę z całym cukrem i sokiem z cytryny do jedolitej konsystencji – mniej więcej 25-30 minut. Najlepiej zrobić to w makutrze lub moździerzu.
    Grind rose with whole sugar and lemon juice to uniform consistency – about 25-30 minutes. Mixing bowl or mortar are the best to do this jam.
  • Przekładamy konfiturę do słoiczków, pasteryzujemy przez 30 minut. Przechowujemy w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
    Put jam to the jars, pasteurize for 30 minutes. Preserve in dry, cool and dark place.

Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Reklamy

4 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s