Domowa nalewka z winogron (18+) / Homemade grapes liqueur (18+)

Pyszne, soczyste od słońca z niesamowitym aromatem – czas na winogrona, czas na nalewki na zimowe wieczory.

Delicious, the sun juicy with amazing fragrance – it’s time for grapes, liqueurs time for winter evenings.

Składniki / Ingredients (1 litr nalewki / 1 liter of liqueur):

  • 500 g winogron / 500 g of grapes
  • 250 g białego cukru / 250 g of sugar
  • 2 goździki / 2 cloves
  • 1 gwiazdka anyżu / 1 star anise
  • 0,5 l wódki / 0,5 l of vodka

Przygotowanie / Preparation:

  • Winogrona zasypujemy cukrem, dodajemy goździki i anyż. Odstawiamy na 3-5 dni aż całość puści sok.
    Fill up grapes with sugar, add cloves and star anise. Let it rest for 3 to 5 days to ooze juices.
  • Całość zalewamy wódką i odstawiamy w zacienione miejsce na przynajmniej miesiąc.
    Flood whole with vodka and put it in shaded places for one month at least.
  • Naszą nalewkę przecedzamy przez gazę do butelek. Jest już gotowa do spożycia, ale oczywiście wiadomo, że im dłużej poleży tym smak będzie bogatszy.
    Filter our liqueur to bottles using gauze. It’s ready to drink, but everyone should know, as long we keep liqueur as many flavours we get.

Smacznego 🙂 ! Bon Appetit 🙂 !

Reklamy

2 comments

  1. Najlepszy dowód, że winogrona nadają się nie tylko na wino : ) Taka domowa nalewka to prawdziwy rarytas, zwłaszcza jeśli przygotujemy ją na dojrzałych sezonowych owocach i z dodatkiem aromatycznych przypraw. Przepis jest bardzo prosty i dodałbym tylko, że przy kolejności najpierw cukier – potem alkohol, trzeba uważać, żeby nastaw nie podfermentował za bardzo i nie wdała się pleśń. Pozdrawiam

    1. Powiem szczerze, że ta winogronowa jest najsmaczniejsza i najbardziej klarowna z tych, które robiłem dotąd 🙂 Fakt! Ale mam wrażenie, że właśnie dodając najpierw cukier wyciąga się z owoców więcej smaku 🙂 Trzeba uważać, ale… 3-5 dni to raczej bezpieczny czas 🙂
      Pozdrawiam ! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s